Pátek, 19. dubna 2024

Tišnov na Brněnsku začal lidem platit za třídění odpadu

Tišnov na Brněnsku začal lidem platit za třídění odpadu

Tišnov na Brněnsku začal finančně zvýhodňovat lidi, kteří třídí odpad. Za kilogram vytříděných PET lahví a nápojových kartonů dostanou čtyři koruny, a to jako slevu na poplatek za odpad. Stačí, když vytříděný odpad vloží do pytle se svým čárovým kódem a postaví k popelnici. Město zajistí svoz, kontrolu a zvážení. Radnice se novinkou snaží zvýšit podíl surovin získaných z odpadu. Lidé, kteří třídí z přesvědčení, už se do systému dávno zapojili, a toto je příležitost získat ty ostatní, řekl dnes ČTK místostarosta Radovan Klusák (VV).

Radnice na novinku najela od června. Z jednoho svozu získá stovky kilogramů suroviny. Podle Klusáka je systém výhodný pro seniory, protože s vytříděným odpadem nemusejí nikam chodit. Pro radnici je i přesto ziskový - za kilogram suroviny získá kolem šesti korun.

Podle starosty Jana Schneidera (ČSSD) se jiné radnice na stejnou cestu nevydávají, protože je to náročné. "Musí se pořídit váha, čtečka, počítačový program. První sady pytlů jsme dávali zadarmo," uvedl. Dodal, že radnice i tak stále doplácí do systému likvidace odpadu ze svého rozpočtu. K pětisetkoruně, kterou hradí obyvatel, na každého letos doplatí asi 60 korun. V Brně je to 500 korun.

Náklady na svoz směsného komunálního odpadu klesají v Tišnově dlouhodobě, a to právě díky třídění. V roce 2008 doplácela radnice na obyvatele 136 korun, rok nato 102 korun, loni 85 korun.

Odpadovou statistiku Tišnovu podle Klusáka zlepšila i možnost třídit biologicky rozložitelný odpad. Letos radnice systém sběru bioodpadu rozšířila na celou zástavbu. Lidem zapůjčuje nádoby na bioodpad, které se pravidelně vyvážejí, i kompostéry. Do nádob lidé jen za letošní první půlrok uložili 150 tun trávy, listí, větví a dalších zkompostovatelných odpadků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů