Čtvrtek, 28. března 2024

Megaspalovny odpadků jsou třikrát dražší než zelené řešení

Megaspalovny odpadků jsou třikrát dražší  než zelené řešení

Plánované obří spalovny komunálních odpadů jsou skoro třikrát dražší než řešení, které kombinuje recyklaci s využitím zbytkového odpadu. Potvrdily to podané žádosti o dotace z evropských fondů [1]. Hnutí DUHA proto chce, aby ministr životního prostředí Tomáš Chalupa předražené projekty zamítl - a ušetřené peníze investoval do lepší recyklace a snadnějšího třídění odpadků.

Státní fond životního prostředí dostal devět žádostí o dotace na projekty spaloven - v Karviné, Mostě a Chotíkově u Plzně - nebo na takzvanou mechanicko-biologickou úpravu (MBÚ) zbytkového odpadu po kvalitní recyklaci [2]. Spalovny komunálních odpadů přijdou na 28 570 korun na každou tunu ročně zlikvidovaného odpadu - ale zařízení MBÚ stojí pouze 10 705 Kč na tunu [3].

Spalovny pohlcují statisíce tun odpadků, včetně velkého množství recyklovatelných materiálů. MBÚ naopak z odpadků z popelnic vytřídí další suroviny, které lze recyklovat.

Aby se náklady na drahé spalovny vrátily, lidem v krajích, kde je postaví, hrozí, že budou muset platit více peněz za popelnice. Spalovny sice vyrábějí z odpadků teplo a elektřinu, ale za cenu obrovských investičních nákladů.

Hnutí DUHA prosazuje, aby ministr životního prostředí peníze raději investoval do lepší recyklace kombinované s mechanicko-biologickou úpravou zbytkového odpadu.

Ekologická organizace také navrhuje, aby ministr do chystaného zákona o odpadech zařadil takzvanou recyklační slevu: obce, které hodně recyklují, a produkují tedy málo odpadků, budou mít nižší sazbu poplatku za skládkování zbývajícího odpadu v popelnicích.

Recyklační sleva by motivovala radnice, aby domácnostem usnadnily třídění - takže recyklovat odpad bude nejen správné, ale také snadné.

Na českých skládkách nebo ve spalovnách každoročně končí recyklovatelné suroviny za 3 miliardy korun. Česká republika totiž recykluje pouhých 20 % komunálního odpadu. Přitom sousední Německo a další evropské země recyklují až třikrát více.

Petr Nohava, odpadový expert Hnutí DUHA, řekl:
"Reálné projekty z českých krajů a měst potvrdily, že obří spalovny komunálních odpadů jsou třikrát dražší než chytřejší řešení, které sofistikovaně kombinuje recyklaci s využitím zbytkového odpadu. Ministr Chalupa by měl předražené projekty megaspaloven zamítnout a ušetřené miliardy investovat do recyklace a snadnějšího třídění odpadu. Bude to levnější pro obce i pro rodiny a snížíme tak zbytečnou závislost na dovozu surovin z ciziny."

"Ministr Chalupa by měl do zákona o odpadech zařadit takzvanou recyklační slevu - obce, které hodně recyklují, budou mít menší sazbu poplatků. Pro radnice a obecní úřady musí být výhodné pomáhat domácnostem, aby třídit bylo nejen správné, ale také snadné."


Kontakt:
Ivo Kropáček, telefon 604 207 302, email ivo.kropacek@hnutiduha.cz
Petr Nohava, telefon 720 578 341, email petr.nohava@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon 731 465 279, email barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů