Čtvrtek, 18. dubna 2024

Seminář Možnosti v oblasti odpadového hospodářství ve Vojvodině

Dne 20.9.2011 se v městě Novi Sad uskutečnil seminář, jehož cílem bylo představit srbské odborné veřejnosti možnosti spolupráce s českými subjekty.

Seminář Možnosti v oblasti odpadového hospodářství ve Vojvodině

Jednalo se o projekt ekonomické diplomacie MZV. Na této akci se prezentovalo 9 odborných subjektů z ČR, počet návštěvníků ze srbské strany (mimo vystupující) dosáhl 81. Zúčastnění hodnotí tuto akci vysoce pozitivně a bude možné na ni navázat v rámci účasti na bělehradském veletrhu Ecofair/Energetika v říjnu 2011.

Seminář "Možnosti v oblasti odpadového hospodářství ve Vojvodině" je projektem ekonomické diplomacie č. 22/2011. Byl organizován ve spolupráci s Hospodářskou komorou Vojvodiny a agenturou CzechTrade. Výzva k účasti českých firem byla publikována naším č.j.: 884/2011-BELGRA ze dne 30.5.2011.

Srbsko má, podle schválené strategie pro odpadové hospodářství, do roku 2019 investovat do nakládání s odpady 954 mil EUR. ČR v minulosti (a v současnosti) prostřednictvím ZRS realizovala řadu projektů v tomto sektoru. ZÚ Bělehrad považuje za potřebné podpořit komerční návaznost na ZRS, která se již v některých případech začíná objevovat. Současně evidujeme zájem o možné investice českých firem do této oblasti. Předmětný seminář byl prvním krokem jak tyto projekty podpořit a současně na srbském trhu představit český systém a technologie pro nakládání s pevnými odpady. Navazovat bude účast českých firem na bělehradském veletrhu Ecofair/energetika 11.-13. října 2011 a podnikatelská mise spoluorganizovaná s Krajskou hospodářskou komorou Olomouckého kraje, v jejíž rámci se dne 12. října 2011 uskuteční česko-srbské podnikatelské fórum na Hospodářské komoře Srbska.

V rámci slavnostního zahájení semináře oslovil zúčastěné předseda Hospodářské komory Vojvodina R. Filipovi, vedoucí ekonomického úseku ZÚ Bělehrad L. Joza, náměstek ministra životního prostředí Srbska N. Pokimica, tajemnice (de facto ministryně vlády AO Vojvodina) pro životní prostředí D. Sremački a profesor z technické university Novi Sad G. Vujić. Následně se prezentovaly následující české firmy: BTG Central Europe s.r.o., Remonta a.s., GEOtest a.s., LUX-PTZ s.r.o., MOSEV plast s.r.o., ODES s.r.o., TEDOM a.s., TESAKO CZ s.r.o. a VHS Brno. V rámci posledního panelu byly prezentovány další akce a nástroje, které je možné využít k navázání či posílení česko-srbské spolupráce v dané oblasti. Tyto možnosti prezentoval L. Joza, vedoucí ZK CzechTrade Bělehrad P.Svoboda a předseda sdružení podnikatelů pro kontakt s bývalou Jugoslávií K. Šindelář. Akce byla zakončena občerstvením.

Ze srbské strany navštívilo, vedle vystupujících, danou akci 27 zástupců úřadů a státních institucí Vojvodiny a Srbska, 28 představitelů komunálních společností, 22 soukromých firem podnikajících v dané oblasti a čtyři novináři (TV kanál 9 a RTV Vojvodina), kterým poskytli vystupující interview.

Komentář ZÚ:
Tento seminář hodnotíme jako velice úspěšný. V oblasti odpadového hospodářství zvážíme další kroky, které mohou pomoci českým subjektům v průniku na srbský trh. Ten je z tohoto hlediska velice perspektivní, zásadním omezením zůstává nedostatek vlastních prostředků. Do odpadového hospodářství však již začínají být směřovány finance z předvstupní pomoci EU (IPA), což v kombinaci s možnými úvěry ze strany mezinárodních finančních institucí signalizuje zlepšení situace v brzké budoucnosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů