Čtvrtek, 25. dubna 2024

Mafiánům v odpadech se v Itálii bude dýchat lépe

Mafiánům v odpadech se v Itálii bude dýchat lépe

Italská vláda v rámci úsporných opatření zrušila elektronický systém pro kontrolu nebezpečného a speciálního odpadu: mnozí tento krok označují za "dárek ekomafii" a plýtvání veřejnými prostředky.

Zpráva o zrušení kontroly nebezpečného a speciálního odpadu pochází přímo od ministra Roberta Calderoliho. Za tímto rozhodnutím stojí výhradně ekonomické důvody, "v době krize, je správná volba snížit náklady kde se dá", prohlásil Calderoli a dodal, že monitorovací systém nebezpečného odpadu není momentálně prioritou. Tato zpráva spustila při jejím zveřejnění (16.8.2011) vlnu nevole a komentářů zaznívajících z různých politických stran včetně samotné ministrině životního prostředí Stefanie Prestigiacomo.

Je třeba podotknout, že projekt SISTRI by zahrnoval 320.000 firem a 22.000 dopravních společností, které by se staraly o distribuci téměř 600.000 elektronických zařízení s kontinuálním sledováním celkem 500 skládek nebezpečného a speciálního odpadu v celé Itálii. SISTRI by umožnil sledovat, od výroby až po likvidaci, veškeré speciální odpady, které představují 80 % těch vyprodukovaných v Itálii, prostřednictvím černých skříněk na nákladních autech, USB se všemi daty o nakládce a okolo 400 videozařízení umístěných na příslušných skládkách a spalovnách.

Rozhodnutí o zrušení SISTRI je o to horší, že část projektu byla již zahájena a byly tedy vynaloženy nemalé finanční prostředky. Podle mnohých jde z tohoto důvodu o "falešné úspory", které spálí již investované prostředky a zastaví již rozjeté mechanismy. Svůj komentář přidává také Piero Grasso, národní prokurátor proti mafii: "systém SESTRI mohl být užitečným nástrojem k zaznamenávání pohybu odpadů, což je sektor, který se v Itálii tradičně potýká s ilegální činností. Myšlenka realizovat po celé zemi elektornický kontrolní systém a omezit množství odpadu se zrodila právě z důvodu potřeby potlačit nelegální aktivity místní mafie, pašování a nezákonné nakládání s nebezpečnými odpady, které, kromě poškovzování životního prostředí a zdraví obyvatel zvyšují zisky mafie a moc organizovaného zločinu".

ZDROJ: Zahraniční kancelář CzechTrade Miláno, upraveno.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů