Čtvrtek, 28. března 2024

Miliardový tendr na svoz pražského odpadu prý zavání tunelem

Miliardový tendr na svoz pražského odpadu prý zavání tunelem

Miliardový tendr na svoz pražského komunálního odpadu provázejí podezřelé okolnosti. Za nejvýhodnější nabídkou stojí jen pár dní stará firma, navíc založená "na klíč", píšou dnešní Lidové noviny. Opozice na magistrátu hovoří rovnou o podezření z tunelování.

V červenci vyhlásil magistrát výběrové řízení, které rozhodne o tom, kdo bude v metropoli zajišťovat svoz odpadu příštích deset let. Praha počítala s hodnotou zakázky 13,2 miliardy korun. Do soutěže se přihlásila tři konsorcia. Nejlevnější nabídka je 16,4 miliardy korun bez DPH. Podalo ji sdružení firem Čistá Praha, za nímž stojí tři subjekty: Pražské služby, AVE CZ a Pražská odpadová a.s.

Pražská odpadová a.s. ale disponuje jen dvoumilionovým kapitálem, nemá zkušenosti a podle zápisu v obchodním rejstříku vznikla 21. října - necelé dva týdny před otevíráním obálek s nabídkami, píšou LN. Zbylé společnosti s ní nespolupracují, ale přímo ji vlastní. Advokáti obou firem nechali podle LN novou společnost založit "na klíč".

Taková kombinace je podle expertů typická v případech, kdy chce mít ze zakázky prospěch nepozorovaně i někdo v pozadí. "Působí to tak, že za Pražskou odpadovou je schovaný někdo, kdo se podílel na přípravě zakázky, a jistí si tak provizi. Takový postup je rutina," řekl Stanislav Beránek z protikorupční organizace Transparency International.

Podobně to vnímá i opozice na pražském magistrátu. "Prázdnou schránku" ve struktuře vítězného uchazeče označuje TOP 09 za případ klasického tunelování. "Pražská odpadová vznikla jen proto, aby se přes ni daly přelévat peníze z tendru," řekl LN zastupitel za TOP 09 Pavel Richter.

Poukazuje přitom na to, že v Pražských službách má majetkový podíl i finanční skupina Natland, která je opakovaně spojována s pražskými podnikateli Tomášem Hrdličkou a Romanem Janouškem. "Vykrádají Prahu. Ale mají to dobře ošetřené, nelegální to není," řekl Richter.

AVE CZ i Pražské služby však jakékoliv podezření odmítají. "Pražská odpadová byla založena proto, aby koordinovala práce na zakázce a plnila některé administrativní funkce," uvedla mluvčí Pražských služeb Miroslava Egererová. "Účelem bylo vytvořit jediný subjekt, který podá nabídku do soutěže," dodala Jana Vondráková z AVE CZ.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů