Čtvrtek, 28. března 2024

Ústecký kraj: Podobný odpad jako kaly cementárna spaluje už roky

Ústecký kraj: Podobný odpad jako kaly cementárna spaluje už roky

Podle Ústeckého kraje podobný odpad jako upravené kaly z Ostravy spaluje cementárna v Čížkovicích už roky, například kaly z lagun Chemopetrolu. Ostravské podle něj nejsou horší než jiné spalované nebezpečné odpady. ČTK o tom v tiskové zprávě informoval tiskový mluvčí Zdeněk Rytíř. Proti spalování kalů z ostravských lagun v cementárně protestují obyvatelé severu Čech.

"Vlastnosti upravených kalů z Ostravy nejsou v žádném případě horší než řada jiných nebezpečných odpadů shodného typu, s nimiž je běžně v zařízeních Celio nebo Lafarge Cement nakládáno již po mnoho let, a to zcela v souladu s národní i evropskou legislativou," sdělil mluvčí. Krajský úřad v integrovaném povolení ohodnotil tyto kaly jako nebezpečný odpad a podle mluvčího je povinností provozovatele s nimi tak nakládat. Odpady, jak na skládce Celio u Litvínova, tak v cementárně v Čížkovicích, pravidelně kontroluje krajský úřad i Česká inspekce životního prostředí.

Kaly se měly začít spalovat už v neděli, firma ale začátek odložila na konec listopadu. "Při spoluspalování odpadů jsou emisní limity nastaveny mnohem přísněji než při běžném provozu cementárny, podle ročních zpráv o plnění podmínek integrovaného povolení nebyly limity nikdy překročeny. Přesto ke spalování zatím nedochází. Za účasti krajského úřadu proběhne v cementárně ještě další spalovací zkouška, i když všechny dosavadní nepotvrdily zhoršení emisí nad povolené limity. Ze spalování odpadu v cementárně jsou emise srovnatelné nebo nižší, než by byly ze spalování uhlí," vysvětlil Rytíř.

Dosud se kaly spalovaly v cementárně jen jednou, zkušebně na začátku září. Pokračuje ale jejich navážení do meziskladu na skládce u Litvínova, kde bude materiál ležet až šest let, než se postupně v cementárně spálí. Místním se ale nelíbí ani spalování, ani skladování kalů. V Teplicích se kvůli tomu chystá demonstrace na příští pátek, na nějž připadá 22. výročí tamějších ekologických demonstrací. Litvínovské zastupitelstvo přijalo usnesení, ve kterém mimo jiné nesouhlasí s tím, že bylo povolení vedeno v režimu nepodstatné změny a žádá o přezkum řízení. Projednáním v režimu nepodstatné změny kraj mohl vynechat z účasti na řízení místní sdružení. Sdružení Kořeny už kvůli tomu podalo odvolání ke krajskému úřadu.

Proti kalům z Ostravy se vyslovili i zastupitelé Litoměřic. Vyzvali krajský úřad, aby podnikl veškeré kroky k zastavení navážení a spalování nebezpečných ostravských kalů v čížkovické cementárně. Jednomyslně se na tom shodli na svém sobotním jednání, jehož se zúčastnila i skupina pobouřených obyvatel města, kteří v případě pokračování spalování vyjádřili připravenost uspořádat petiční akce, demonstrace, případně i blokádu čížkovického podniku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů