Středa, 17. dubna 2024

Spalování ostravských kalů odpůrce zatím moc nepřesvědčilo

Spalování ostravských kalů odpůrce zatím moc nepřesvědčilo

Cementárna Lafarge v Čížkovicích na Litoměřicku začala zkusmo pálit ropné kaly z Ostravska. Nechá si při tom měřit emise a doufá v to, že tím změní nesouhlas velké části veřejnosti. Výsledky ale budou až zhruba za měsíc, a tak odpůrci zatím váhají. Navíc se pozastavují i nad novým zjištěním z dnešní prohlídky provozu - kaly, plasty a guma tvoří 65 procent paliva, které se v cementárně spálí.

Ke komínu cementárny dnes připojili své přístroje odborníci z pražské firmy, která má na měření emisí akreditaci, a ujišťovali, že měření provedou podle svého nejlepšího svědomí. "Tuhle práci dělám od roku 1972 a mám nějakou sebeúctu, navíc kdybychom nedej bože zkreslili výsledky, byla by to profesní sebevražda pro nás pro všechny," řekl ČTK technik z měřicí firmy. Ani tím ale odpůrce nepřesvědčil.

"Dodržovat normy mohou, ale to, jak jsou nastavené, to zaráží i hodně odborníků," řekl ČTK sochař Libor Pisklák, který v nedalekých Litoměřicích organizuje protestní akce i petici, na níž se sešlo už kolem 10.000 podpisů. Odborníci na životní prostředí z okolních samospráv zase vyjadřovali pochybnosti, zda lze vůbec objektivně změřit množství vypouštěného jemného prachu.

"Tím integrovaným povolením otevřel kraj Pandořinu skřínku, která umožňuje pálit kdeco. A už se tu připravuje pálení podobného materiálu z Německa," tvrdí Pisklák.

Skupinka zhruba 20 členů monitorovacího týmu si dnes prošla provoz, v němž se emise měří. Viděla i halu, kde se míchají sekundární paliva, mezi nimiž byla i hromada kalů z Ostravska, podobná hmota z okolí litvínovské rafinerie nebo drcená guma a plasty. "V našem palivovém mixu tato paliva mají podíl zhruba 65 procent, zatímco uhlí jen 35," řekl provázející zaměstnanec z cementárny. Odpůrce tím ale spíš nepříjemně překvapil.

Pokud se při zkoušce neprokáže překročení limitů, bude cementárna pálit kaly příštích šest let. Má jich velkou zásobu, celých 110.000 tun, které byly vytěženy z takzvaných ostravských lagun pod někdejší chemičkou Ostramo.

Zainteresované firmy a některé státní instituce vysvětlují záměr tím, že čížkovická cementárna je pro likvidaci podobných odpadů nejvhodnějším zařízením v Česku. Výhodné je to i pro firmu; kaly mají výhřevnost odpovídající zhruba 60 procentům hnědého uhlí, ale stojí ještě mnohem méně. "Využitím kalů ušetříme několik milionů ročně," řekl ČTK před časem ředitel firmy Ivan Mareš.

Jan Beránek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů