Čtvrtek, 25. dubna 2024

Praha pátrá, kdo vlastní tajné akcie Pražských služeb

Primátor Svoboda chce vědět, zda akcie patří lobbistům Janouškovi a Hrdličkovi.

Praha pátrá, kdo vlastní tajné akcie Pražských služeb

Pražský primátor Bohuslav Svoboda požádal firmu Pražské služby, aby odkryla majetkovou strukturu svého menšinového akcionáře. Loni v červnu získala 18,85 procenta firmy neprůhledná investiční společnost Natland Group, zbytek ovládá město. Svoboda chce nyní vědět, zda je pravda, že společnost vlastní lobbisté Roman Janoušek a Tomáš Hrdlička.

"Rada si už minulý týden vyžádala informaci o struktuře společnosti, na včerejším jednání rady jsme dali do zápisu, že jsme ty odpovědi nedostali a že na nich trváme," řekl primátor. V červenci magistrát vypsal tendr na svoz městského odpadu a v listopadu jej s nabídkou převyšující 16 miliard korun vyhrálo sdružení Čistá Praha. Za ním jsou právě Pražské služby, AVE CZ a společnost Pražská odpadová. Posledně jmenovaná firma vznikla pár dnů před otvíráním obálek a založily ji Pražské služby spolu s AVE CZ.

"Myslím si, že Pražská odpadová vznikla jen proto, aby se přes ni daly přelévat peníze z tendru," uvedl před časem opoziční zastupitel Pavel Richter z TOP 09 a upozornil právě na majetkové propojení Pražských služeb se společností Natland. "Vykrádají Prahu, ale mají to dobře ošetřené, nelegální to není," dodal zastupitel.

Svoboda teď váhá, zda vítěze potvrdit, příští týden by o tom měla jednat městská rada. Podle informací HN se jedná o rozdělení tendru na více částí.

"Nechci říkat jednotlivé varianty, protože bych tím mohl ovlivňovat jednání rady, a to by nebylo čisté," řekl Svoboda.

Obří tendr je jedním z důvodů, proč se rozpadla současná pražská koalice ODS a ČSSD. Strůjcem vypovězení koaliční smlouvy je právě Tomáš Hrdlička, stále ještě člen regionální rady. Hrdlička spekulace o svém spojení s Natlandem popírá, stejně jako zástupci firmy. "Laciné nařčení o ,utajených akcionářích' Natland Group mne jako spolumajitele skupiny již osobně uráží. Natland Group působí na trhu deset let, akcionářská struktura je transparentní, mnohokrát jsme ji veřejně deklarovali a mohl jste si ji ověřit v obchodním rejstříku," tvrdí Tomáš Raška, managing partner Natlandu.

Problém je v tom, že na Kypru registrovaná firma odmítá sdělit, čí jsou peníze, které spravuje. Právě to otevírá prostor spekulacím. Natland přitom podle Rašky spravuje tři až čtyři miliardy korun.

Jisté je, že Natlandu se daří právě v Praze, kde mají Hrdlička s Janouškem dosud velký vliv. Naposledy před pár dny se Natlandu ve spojení s J&T podařilo ovládnout společnost Eltodo, která v Praze spravuje veřejné osvětlení a loni vykázala zisk 240 milionů korun.

Mezi další významné majetkové podíly Natland Group patřilo donedávna 40 procent v elektrárenské společnosti Energy 21, stavebně-developerská společnost Prominecon Group (bývalý Navatyp) nebo již zmíněných 19 procent v Pražských službách. Natland se dále podílí na bytovém projektu Čakovický park.

Na jaře 2011 se firma angažovala v restrukturalizaci fotbalové Slavie, když Natland zkonsolidoval podíl v klubu a následně ho prodal Aleši Řebíčkovi. Menší, ale z hlediska fungování podniku významnou investicí je podíl ve firmě Taiko, která provozuje pražskou říční plovárnu Žluté lázně a organizuje trhy. Při soukromých hovorech mluví Hrdlička o Natlandu jako o své Pentě. Snaží se tak zařadit po bok jedné z pěti nejvýznamnějších investičních skupin v České republice.

Odpadový tendr

16,4 MILIARDY KORUN
byla v tendru na likvidaci komunálního odpadu pro příštích 10 let nejnižší nabídka konsorcia Čistá Praha (Pražské Služby, AVE CZ a Pražská odpadová). Hlavní město přitom předpokládalo sumu maximálně 13,2 miliardy.

18,85 %
je podíl skupiny Natlad spojované s podnikateli a lobbisty Tomášem Hrdličkou a Romanem Janouškem v Pražských službách. Zbylý podíl patří hlavnímu městu.

AUTOR: Jaroslav Plesl
AUTOR: Kateřina Eliášová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů