Pátek, 19. dubna 2024

Multifunkční zařízení vyrábí kompost i palivo

Biomasa skrývá velké množství energie, a to i ta, která se má stát odpadem. Proto je nutné hledat nové cesty k jejímu využití při vynaložení minimálních nákladů - čistě a ekologicky.

Multifunkční zařízení vyrábí kompost i palivo

Využití zeleného odpadu z měst a obcí i jiných druhů biomasy v kompostárnách je již všeobecně známo. Problém bývá s odbytem kompostu, o který není vždy na trhu zájem. Řešením může být řízená biotechnologická linka, která umožňuje variabilní využití biomasy. Vedle kompostu totiž může z biomasy vyrábět také biopalivo. Výhodou biotechnologické linky je, že dokáže, obrazně řečeno, změnit výrobu z biopaliva na výrobu kompostu a naopak ze dne na den. Díky tomu umí pružně reagovat na momentální stav trhu

ZKOUŠKY V POLOPROVOZU

Na naší lince v kompostárně Ekodendra provádíme (mimo výrobu kompostů a kompostových substrátů pro zemědělství a zahradnictví) provozní a poloprovozní zkoušky s biologicky dosoušenou biomasou. Připravujeme směsi různých druhů zbytkové biomasy a snažíme se optimalizovat dobu vysoušení s minimálními náklady. To znamená minimální úpravy materiálu, minimální manipulacu a minimální aeracu. Zkoušíme také různé poměry C:N, různou granulometrii a samozřejmě i různé druhy biomasy, především separované. Výsledkem má být optimálně vysušené bezproblémové biopalivo, vhodné pro běžné využití. Ve spolupráci s firmou TRIGAD, s. r. o., již byly provedeny i spalovací zkoušky poloprovozní, i provozní. Výsledky se jeví do budoucna jako velice zajímavé.

PROBLÉM S KALY

Zabýváme se také >>menším problémem<<, jímž jsou všudepřítomné těžké kovy. Nacházejí se ve vzduchu, v půdě, ve vodě, a proto také v rostlinách, stromech - a samozřejmě v naší biomase.

Jedním z často zmiňovaných problematičtějších bioodpadů jsou kaly z čistíren odpadních vod (ČOV). Jako aktivátor fermentačních procesů byly a jsou využívány na řadě kompostáren, proto je optimální je využít i při dosoušení paliva. Nejvhodnější je kal aktivní, nestabilizovaný. Je však nutné si u něj ohlídat kvalitu a množství těžkých kovů - a podle toho nastavit poměr ve směsích pro kompostování. Je zajímavé, že dalším vhodným aktivátorem procesu jsou gastroodpady, které jsou poslední dobou také dost často zmiňovaným a problematickým bioodpadem.

Kaly i gastroodpad se nyní obtížně využívají, neboť mají řadu negativních vlastností. Podle mého názoru je však jejich využití řešitelné ideálně právě procesem spalování, tedy zpracováním na biopaliva.

LUBOŠ HORA
Ekodendra, s. r. o.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů