Pátek, 29. března 2024

Pardubice ani kraj spalovnu nechtějí, řešení hledají společně

Pardubice ani kraj spalovnu nechtějí, řešení hledají společně

Město Pardubice spolu s krajem hledá cestu, jak zamezit vzniku spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví nedaleko Pardubic. Nejvyšší správní soud (NSS) nedávno zrušil v územním plánu obce pasáž, která spalování odpadu znemožňovala. Představitelé kraje, města, obce Rybitví i sdružení Stop spalovně se sešli dnes. ČTK to řekl náměstek pardubické primátorky František Brendl (Pardubáci), jenž má na starosti i životní prostředí. Spalovnu chce u Pardubic stavět firma AVE CZ odpadové hospodářství.

"Společně hledáme argumenty, jak se výstavbě spalovny bránit. Rozebírali jsme rozsudek i možné budoucí scénáře. Rozhodně to není naše poslední schůzka," řekl Brendl.

Kontroverzní spalovnu prosazuje firma AVE CZ odpadové hospodářství, vedení Rybitví s projektem nesouhlasí. Rozhodnutí NSS automaticky neznamená, že spalovna v Rybitví skutečně bude. AVE CZ potřebuje řadu dalších povolení a rozhodnutí.

Brendl vidí možnosti i v rozsudku soudu, který zrušil v územním plánu pasáž, jež spalování znemožňovala. Podle Brendla to ale znamená, že se bude muset vytvořit nový územní plán a to může trvat i řadu let. Rozsudek bude město Pardubice ještě podrobně probírat, až obdrží písemné vyhotovení rozsudku.

Pro společnost AVE CZ znamená zrušení části územního plánu z 24. listopadu odstranění hlavní překážky projektu. "Teď budeme muset požádat o územní rozhodnutí pro tu modernizaci, protože se jedná o změnu existující stavby. Toto rozhodnutí by nemohlo být vydáno, kdyby to územní plán zakazoval," řekla advokátka AVE CZ Lucie Matějková. Současně prý společnost opět požádá o takzvané integrované povolení, které řeší otázky dopadu na životní prostředí.

Spalovna v Rybitví je mimo provoz. Územní plán stanovoval, že v jejím areálu nelze v budoucnu žádným způsobem nakládat s odpady. AVE CZ to považovala za diskriminační zásah do práv majitele nemovitostí. Firma areál koupila jako spalovnu. Chtěla ji rozšířit, modernizovat a dále provozovat. Jiné využití by si vyžádalo velké investice.

Podle Matějkové se představitelé Rybitví chtěli zavděčit veřejnému mínění před komunálními volbami. Proto se prý postavili proti spalovně odpadů. Zástupci obce však svůj územní plán při třech jednáních u Nejvyššího správního soudu hájili. Chtějí prý dosáhnout zlepšení životních podmínek v obci, už tak silně zasažené chemickým průmyslem. Asi 60 procent území obce je zasaženo chemickým průmyslem, celkově patří Rybitví k místům s největší ekologickou zátěží v ČR.

Spalovnu v Rybitví od roku 1995 provozovala společnost Synthesia, o devět let později však skončila, protože nebyla schopna dodržovat emisní limity. Chemička v roce 2006 objekty prodala AVE CZ. Firma AVE CZ plánuje modernizaci za několik set milionů korun. Podle jedné z variant rekonstrukce by se spalovna stala dokonce největším zařízením svého druhu v zemi.

Rozpor s územním plánem byl hlavní příčinou toho, že firma zatím nezískala potřebná povolení ke stavbě spalovny. Žádosti AVE CZ o integrované stavební povolení zamítl Pardubický kraj i ministerstvo životního prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů