Středa, 24. dubna 2024

Pražští radní zrušili miliardový tendr na nakládání s odpadem

Pražští radní zrušili miliardový tendr na nakládání s odpadem

Pražští radní podle očekávání zrušili miliardový tendr na desetileté nakládání s komunálním odpadem. Kvůli vysoké nabídnuté ceně z něj totiž byli vyřazeni všichni uchazeči. Novinářům to dnes řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Předpokládaná hodnota tendru byla 13,2 miliardy korun, nejnižší nabídka byla ale o více než tři miliardy vyšší.

Všechny uchazeče z tendru ve čtvrtek vyřadila magistrátní komise. Zrušení jí doporučil posudek, jeho zpracování si zadala. "Dnes jsme přikročili k technickým krokům," řekl radní Radek Lohynský, který má problematiku na starosti.

Dodal, že podle zákona může Praha zadávací řízení zrušit, pokud se v při řízení vyskytly důvody "hodné zvláštního zřetele", pro které nelze na zadavateli požadovat, aby v něm pokračoval. Finanční možnosti města a nabídnuté ceny podle něj takové důvody představují.

Svoboda minulý týden označil tendr za jednu z možných příčin rozpadu dosavadní koalice v hlavním městě. Zakázku tvrdě kritizovala TOP 09, která je nově ve vedení města. Její zrušení nový náměstek Pavel Richter (TOP 09) přivítal. "Máme radost, že se podařilo vyřešit tuto nepříjemnou záležitost tímto způsobem," řekl.

O zakázky se ucházela tři konsorcia služeb. Nejlevnější nabídku podalo Sdružení Čistá Praha s částkou 16,396 miliardy korun bez DPH. Ve sdružení se spojily firmy Pražská odpadová a.s., Pražské služby a.s. a AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. Pražské služby byly přitom dopředu označovány za hlavního favorita zakázky.
Nabídka sdružení A.S.A. - svoz Praha byla za 16,821 miliardy a Sdružení Marius Pedersen Group za 16,932 miliardy.

Ve sdružení A.S.A. se spojilo šest firem, všechny jsou majetkově propojené se společností A.S.A. International Environmental Services GmbH. Sdružení Marius Pedersen Group tvoří celkem 14 firem z celé České republiky, ve kterých má většinový podíl společnost Marius Pedersen a.s.

Výběrové řízení magistrát vyhlásil v červenci. Vítěz tendru se měl starat o veškerý komunální odpad na území hlavního města od roku 2012 do konce roku 2021.
Karel Čapek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů