Úterý, 16. dubna 2024

Z areálu v Libčevsi odjel zpět do Německa poslední kamion s nelegálně dovezenými odpady

Z areálu v Libčevsi odjel zpět do Německa poslední kamion s nelegálně dovezenými odpady

Ve čtvrtek 24. listopadu 2011 byl z areálu v Libčevsi vypraven zpět do Německa poslední kamion s nelegálně dovezenými odpady. Do areálu bývalého kravína v obci Libčeves, který se stal cílem nelegálního dovozu odpadů už v letech 2005 - 2006, bylo v období února - března letošního roku z Německa dovezeno 800 tun odpadů. Nadrcená směs tvrdých plastů, gumy, molitanu, plexiskla, dřeva a drátů byla do ČR dovezena bez potřebných souhlasů, jejichž vydání je v kompetenci Ministerstva životního prostředí a místně příslušného úřadu v Německu.

Vzhledem ke špatným zkušenostem s nelegálními dovozy odpadů z Německa se starosta obce Libčeves obrátil na Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP), která při kontrole na místě zjistila, že si prostory v areálu bývalého kravína pronajala k uskladnění německých odpadů česká společnost ALFA GREEN POWER. Tato společnost nebyla oprávněna nakládat s odpady a žádné zařízení ke skladování odpadů v areálu bývalého kravína neprovozovala. Za nakládání s odpady v zařízení, ve kterém to není povoleno, ČIŽP následně uložila společnosti ALFA GREEN POWER pokutu ve výši 1 mil. Kč.

Ministerstvo životního prostředí po tomto zjištění inspekce neprodleně kontaktovalo příslušný orgán místa odeslání odpadů, jímž je Landesdirektion Dresden. Oba úřady se shodly na tom, že došlo k nedovolené přepravě odpadů, za kterou nese odpovědnost německý odesílatel odpadů, protože předem nepožádal podle evropského nařízení o přepravě odpadů o potřebné souhlasy k přeshraniční přepravě.

Ministerstvo životního prostředí oficiálně požádalo Landesdirektion Dresden, aby zajistil vrácení odpadů z nedovolené přepravy zpět do Německa. Německý odesílatel svoji odpovědnost uznal a vyjádřil ochotu převzít odpady zpět dobrovolně a na vlastní náklady. Landesdirektion Dresden poté vydal rozhodnutí, v němž mu pro vrácení odpadů stanovil termín 12. srpna 2011.

I přes efektivní spolupráci mezi Ministerstvem životního prostředí a Landesdirektion Dresden se termín pro zpětný odvoz odpadů začal prodlužovat vinou obstrukcí ze strany zástupce české společnosti ALFA GREEN POWER, která byla příjemcem odpadů. Přestože mu Ministerstvo životního prostředí opakovaně sdělilo, že je povinen umožnit německé společnosti vrácení odpadů, zástupce společnosti ALFA GREEN POWER posílal německému odesílateli i všem dotčeným českým i německým úřadům výhrůžné dopisy, jimiž se je od repatriace odpadů snažil odradit.

V reakci na opakované výzvy Ministerstva životního prostředí, aby se zpětný odvoz odpadů z nelegální přepravy uskutečnil co nejdříve, Landesdirektion Dresden platnost svého rozhodnutí dvakrát prodloužil.

Po řadě průtahů byl odvoz odpadů z areálu v Libčevsi zahájen 3. listopadu. Úplně dokončen byl 24. listopadu, a to včetně úklidu areálu. Zpětný odvoz provedla německá společnost, zastupující původního odesílatele.

Dozor nad nakládkou a odvozem odpadů na místě zajistila Česká inspekce životního prostředí, oblastní inspektorát Ústí nad Labem. K hladkému průběhu nakládky a odvozu přispěla i dobrá spolupráce se starostou obce Libčeves a s vlastníkem areálu, od kterého měla společnost ALFA GREEN POWER prostory pronajaté.

Pro případ narušení veřejného pořádku při nakládce a odvozu Ministerstvo životního prostředí předem požádalo o spolupráci Policii České republiky. Obavy z možných komplikací ze strany českého příjemce se naštěstí nepotvrdily a odvoz proběhl bez problémů, aniž by byla nutná spolupráce s policií.

Fotografie z Libčevsi si můžete prohlédnout tady.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů