Pátek, 29. března 2024

Středočeská města nepočítají s většími příjmy z poplatků za odpad

Středočeská města nepočítají s většími příjmy z poplatků za odpad

Většina středočeských měst nepočítá s tím, že si v příštím roce polepší zvýšením poplatků za odpad. Jejich současná výše už zpravidla dosáhla maxima 500 korun na obyvatele a rok. Něco jiného by bylo, pokud by parlament schválil novelu poplatkového zákona, která by tuto hranici posunula výše. Vyplynulo to z ankety ČTK.
"Cena za svoz se nemění, a to z toho důvodu, že už nyní máme maximum," uvedla mluvčí berounské radnice Pavla Švédová. Změny nechystají ani v Mladé Boleslavi nebo Kolíně. "Cena je stanovena u horní hranice a činí 498 Kč. Měnit se nebude, zůstává stejná jako v minulém období i proto, že zákon umožňuje vybírat maximálně 500 korun," podotkla mluvčí kolínské radnice Jiřina Holubová.

V Nymburce, kde mají z hlediska zákona ještě malou rezervu, se rozhodli poplatek plně navýšit, a to o osm korun na konečných 500 Kč. "Vyhlášku ještě musí schválit zastupitelstvo. V platnost by měla vstoupit od 1. ledna 2012," uvedla mluvčí městského úřadu Markéta Tomčíková.

V Kutné Hoře už nyní platí 500 korun, vybrané peníze pokryjí polovinu nákladů. "Zvýšení poplatku ale není navrženo, protože nebylo projednáno v Poslanecké sněmovně. Nemůžeme na to reagovat, když nebyl schválen nový zákon," podotkl místostarosta Jiří Franc (Šance pro Kutnou Horu).

Podobně se k věci staví v Benešově. "U poplatku za svoz odpadu zatím žádná změna nemůže být, protože pro to není legislativa," poznamenal místostarosta Roman Tichovský (ODS).

V Benešově se platí za odpad 492 korun. Pokud by parlament novelu neschválil, tak by poplatek ponechali stejný, protože je tato částka dělitelná 12. Když někdo přihlásí nebo odhlásí popelnici během roku, poplatek se snáze vypočítává. Pokud by vstoupil v platnost nový zákon, město by podle Tichovského vzhledem k nákladům mohlo vybírat až 750 korun.

Poslanecká sněmovna nedávno podpořila návrh poslanců TOP 09 a Starostů na zvýšení poplatku za komunální odpad až o sto procent maximálně na 1000 korun ročně. Předkladatelé poukazují na to, že částka devět let nerostla.

Poplatek má dvě složky. První, která je 250 korun ročně za tříděný odpad, by podle novely zůstala stejná. Druhou stanovují obce na základě skutečných nákladů na sběr a svoz netříděného odpadu; má se zvýšit ze současných až 250 korun na maximálně 750 korun ročně. Autoři předlohy tvrdí, že obce na likvidaci odpadů dlouhodobě doplácejí.

Jan Kholl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů