Čtvrtek, 28. března 2024

Zvýšení poplatků za odpad poslanci vrátili do druhého čtení

Zvýšení poplatků za odpad poslanci vrátili do druhého čtení

Poslanci dnes vrátili do druhého čtení předlohu, podle níž by obce mohly vybírat za svoz odpadu až 1000 Kč ročně na obyvatele. Jde o stoprocentní navýšení. Pozdržení poplatkové novely ve sněmovně prosadili sami autoři. Podle nich je nutné ještě některé záležitosti vyjasnit.

Rozpočtový výbor totiž navrhl přidat do předlohy poplatky za hrací automaty a videoloterijní terminály pro obce. Pravidla pro výběr poplatků totiž poslanci nejspíš nechtěně zrušili při úpravách daňové reformy. Senát ji uvedl do původního stavu a sněmovna o ní má hlasovat příští úterý.

Podle jednoho z předkladatelů Jana Husáka (TOP 09 a Starostové) by nebyly poplatková a daňová reforma v souladu a je nutné dodržet "procedurální čistotu". Ve druhém čtení by se také mělo podle Husáka vyjasnit, za je skutečně protiústavní pozměňovací návrh Jana Čechlovského (ODS), podle kterého by obce mohly stanovovat poplatek za odpad podle skutečných nákladů z předchozího roku. Konkrétní hranice by nebyla stanovena.

Předkladatelé zdůvodňují možnost zvýšit poplatky za odpad tím, že mnohé obce nyní na likvidaci odpadů doplácejí a částka se neupravovala devět let. Poplatek má dvě složky. První, která je 250 korun ročně za tříděný odpad, by podle novely zůstala stejná. Druhou stanovují obce na základě skutečných nákladů na sběr a svoz netříděného odpadu; má se zvýšit ze současných až 250 korun na maximálně 750 korun ročně.

Úhradu by museli podle novely nově platit například cizinci s dlouhodobým pobytem v ČR nebo vlastníci takzvaných apartmánů, které často slouží k rekreaci či k pronájmu, avšak nikdo v nich není trvale přihlášen.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů