Čtvrtek, 28. března 2024

Komunálního odpadu přibývá, Češi ho současně častěji třídí

Komunálního odpadu přibývá, Češi ho současně častěji třídí

V České republice v roce 2010 vzniklo o 16 procent víc komunálních odpadů než v roce 2003, nárůst byl přitom zaznamenán v posledních třech letech. Celkem domácnosti a města předloni vyprodukovaly 5,36 milionu tun odpadů. Na jednoho obyvatele tak připadlo zhruba 510 kilogramů komunálních odpadů. Podíl nevytříděného odpadu činil 59 procent, což je nejnižší hodnota za celé sledované období, průměr se v prvním desetiletí pohyboval kolem 62 procent. V popelnicích na netříděné zbytky tak reálně na jednoho Čecha skončilo zhruba 300 kilogramů odpadu.

Ze zprávy o stavu životního prostředí, kterou ve středu vyslechne vláda, dále vyplývá, že komunální odpady stále nejčastěji končí na skládkách, a to v 59,5 procenta. Situace se nicméně zlepšila v porovnání s rokem 2008, kdy skládky obhospodařovaly téměř 90 procent komunálních odpadů.

Postupně od roku 2003 narůstá materiálové využití komunálních odpadů, v současnosti se jich recykluje čtvrtina. Energeticky se využívá zhruba devět procent komunálních odpadů, spalováním bez energetického využití byly v roce 2010 využity čtyři promile komunálních odpadů.

V porovnání s ostatními zeměmi EU si Česko podle ministerské zprávy vede velmi dobře. Produkce komunálních odpadů patří k nejnižším v evropské sedmadvacítce, což souvisí s kupní silou, spotřebitelským chováním a četností výměny spotřebního zboží. Za snižující se produkcí směsného komunálního odpadu stojí snaha o třídění. V porovnání s EU Česko pokulhává v množství energeticky využitého či spáleného odpadu, i v ostatních unijních zemích je nicméně skládkování nejvyužívanějším způsobem odstraňování komunálních odpadů, konstatuje zpráva.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů