Pátek, 19. dubna 2024

Strážníci v Břeclavi bojují proti skládkám s pomocí fotopastí

Strážníci v Břeclavi bojují proti skládkám s pomocí fotopastí

Strážníci v Břeclavi bojují s lidmi, kteří zakládají ve městě černé skládky, s pomocí dvou fotopastí. Zařízení pořizují fotografie a videozáznamy z rizikových míst. Technika je umístěna v malých krabičkách, které jsou připevněny na výše položených místech, a spouští ji pohyb. Ve zkušebním provozu je od loňského listopadu. Odhalila 16 přestupků, přičemž devět pachatelů se podařilo vypátrat, řekl dnes ČTK zástupce velitele strážníků Zdeněk Novák.

Fotopasti používají ochránci zvěře na pořízení snímků v přírodě. V Národním parku Podyjí na Znojemsku se s jejich pomocí podařilo před časem vytvořit snímky bobrů. Nyní vědci doufají v to, že s nimi potvrdí návrat vzácné kočky divoké do Podyjí.

Technika v Břeclavi monitoruje zatím zakladatele černých skládek. Strážníci mají dvě fotopasti. Nákup každé přišel na 6000 korun. Časem je chtějí umístit i na riziková místa, kde vandalové poškozují nebo vykrádají auta.
"Fotopasti jsou malé krabičky, které lze bez problémů přesunout na jakékoli rizikové místo. Jsou tak nenápadné, že si jich veřejnost ani nevšimne. Pak stačí jednou za čas přijít, nahrávky z nich stáhnout a vyhodnotit," doplnil Novák.

Odhalení lidé pak míří před přestupkovou komisi, která jim může uložit několikatisícovou pokutu a odklizení vytvořené skládky. Břeclavský projekt je na jižní Moravě zatím ojedinělý.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů