Pátek, 19. dubna 2024

Mohelnici hrozí, že za likvidaci černé skládky zaplatí 40 milionů

Mohelnici hrozí, že za likvidaci černé skládky zaplatí 40 milionů

Město Mohelnice zřejmě bude muset z černé skládky mezi Líšnicí a Újezdem odvézt 44.000 metrů krychlových odpadu. Radnici to nařídil stavební úřad osm let poté, co řízení o odstranění nelegálně uloženého odpadu zahájil.

Pro městskou kasu by to znamenalo náklady nejméně 40 milionů korun. Verdikt není konečný, město se může ještě odvolat, píše dnes Šumperský a jesenický deník a olomoucká příloha MfDnes.

"Právní kancelář, která nás ve sporu zastupuje, podnikne patřičné kroky. Vyřešit se to musí, ale nebudu se pouštět do žádných polemik přes média. Pokud by řešení znamenalo nárok na finance z rozpočtu, muselo by o věci jednat zastupitelstvo," uvedl starosta Mohelnice Aleš Miketa (VV).

Sporná skládka leží z větší části v katastru Líšnice. Odpady se sem ukládaly od 70. let, kdy byla jednou z mohelnických osad. Okresní úřad nařídil v roce 1993 rekultivaci, Mohelnice si k tomu pozemek skládky od Líšnice pronajala a na stavbu najala soukromou firmu VYLA. Ta ale namísto rekultivace vozila odpad dál.

Líšnici se podařilo zastavit návoz až po zásahu hejtmana v roce 2003. Vzápětí podala na Mohelnici žalobu o vyklizení - za černou skládku nechtěla nést odpovědnost. Soud s projednáním žaloby čeká na výsledek řízení na stavebním úřadu.

Líšnice opakovaně nabízela, že Mohelnici pozemek prodá. Dohoda vždy uvízla na ceně. Líšnice chtěla nejdřív deset milionů, Mohelnice nabízela jen 900.000 korun. Odmítla i nabídku na osm nebo šest milionů. "Jsme ochotni dál jednat o prodeji pozemku. I s rekultivací by to mohelnickou radnici pořád vyšlo levněji než odpad odvážet," řekl starosta Líšnice Jiří Kvíčala (Nezávislí).

Chystá se oslovit mohelnickou advokátku Janu Zwyrtek Hamplovou, aby obec ve sporu zastupovala. V minulosti ji zastupovala několik let. Čelila za to kritice, protože byla (a stále je) členkou zastupitelstva Mohelnice za Nezávislé.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů