Čtvrtek, 28. března 2024

Kam nedohlédnou kamery

Velký nepořádek u kontejnerů na odpad nebo jeho nesprávné třídění zkoušejí v Rumburku od loňského září >>léčit<< pomocí tzv. fotopastí. A výsledky už jsou znát.

Kam nedohlédnou kamery

Fotopast je sledovací zařízení, které funguje na principu digitálního fotoaparátu s nočním viděním, s reakcí na pohyb a teplotu. Obvykle slouží k ochraně soukromého majetku či mapování pohybu zvěře v revíru. Pracovníky odboru komunálních věcí MěÚ Rumburk k jejich nákupu inspirovala TV reportáž z Hradce Králové, kde fotopasti využívají od jara 2011.

ÚČINNÝ VÝCHOVNÝ PROSTŘEDEK

>>Stalo se "dobrým" zvykem mnoha občanů, i z jiných měst, že objemný odpad, jako nábytek, televize, či pneumatiky, odkládali místo do sběrného dvora u kontejnerů s tříděným odpadem,>Nepořádek umocňovaly i pytle s komunálním odpadem a se zbytky jídla, jejichž obsah lákal zvláště bezdomovce. Dílo zkázy dovršili toulaví psi a kočky a potkani.

osvětlení do výšky asi 4-5 metrů./p pK určitým nevýhodám zařízení patří podle tiskové mluvčí malá výdrž baterie (2-3 měsíce) a vysoký počet pořízených snímků, z jedné fotopasti jich je nutné prohlédnout až 7 tisíc. To je úkolem městské policie, která >úlovky>Výsledkem jsme byli překvapeni. Po několika zachycených hříšnících a poté, co se informace roznesla, v daných lokalitách citelně ubylo nepořádku.>Fotopasti jsou užitečné i pro rozkrývání drobné kriminality na území města. Chápu, že se to někomu nemusí líbit, ale jsem přesvědčen, že slušný člověk se těchto opatření nemusí bát. Navíc zákon jednoznačně postihuje, kdo a jak může se zachyceným materiálem pracovat. Nikdo se tedy nemusí obávat jeho zneužití.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů