Čtvrtek, 28. března 2024

Zákon několikanásobně zvýší ceny za skládky, aby firmy odpad spalovaly či recyklovaly

Zákon několikanásobně zvýší ceny za skládky, aby firmy odpad spalovaly či recyklovaly

Vyšší poplatky mají firmy motivovat k omezení skládkování. Ministerstvo průmyslu chce spalováním odpadů ušetřit miliony tun uhlí.

Skládkování odpadů během příštích let radikálně podraží. Připravovaný zákon o odpadech počítá s tím, že poplatky za každou tunu odpadu vyvezeného na skládky v několika etapách několikanásobně vzrostou. Podle plánu ministerstva životního prostředí to bude firmy motivovat k větší míře recyklování či spalování odpadu.

Státní poplatek za skládkování je dnes stanoven na 500 korun za tunu. Dalších několik stovek si účtuje skládka. Zatímco tak například uskladnění jedné tuny odpadu vyjde na 800 až 1200 korun, spálení stejného množství stojí v pražské spalovně Malešice v průměru 2500 korun. Cena se ale může vyšplhat i výše. Obdobně jsou na tom i v Liberci.

Nejlevnější ze tří českých spaloven odpadu provozuje firma SAKO v Brně, kde se podařilo stlačit cenu na 860 korun za tunu. Museli ale investovat dalších 2,5 miliardy korun, aby mohli vyrábět i elektřinu, kterou prodávají do sítě.

"Další využití odpadů je v souladu hned s několika evropskými směrnicemi," říká zástupce ředitele odboru odpadů na ministerstvu životního prostředí Jaromír Manhart. "V současné době se to ale firmám příliš nevyplatí. Spalování je dnes dvakrát až třikrát dražší než skládkování," dodává.

Nový zákon má proto skládkování omezit. Firmám by se tak mělo finančně vyplatit odpady namísto toho buď recyklovat, nebo je spálit a vyrobit z nich teplo a elektřinu.

Energetické využití komunálních odpadů podporuje i ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle ministra Martina Kuby se v Česku energeticky využije jen zhruba desetina z pěti milionů tun odpadů a většina se skládkuje. Kuba chce tento poměr obrátit, a ročně tak ušetřit dva až tři miliony tun uhlí, jehož cena roste a hrozí zdražování tepla pro domácnosti.

Několikrát odkládaná novela zákona se stále připravuje. Podle Manharta by mohla jít do připomínkového řízení letos v červnu. Vláda by ji pak měla projednat a schválit do konce roku. Dosažení cíle předkladatelů závisí do velké míry na tom, kolikanásobně vzroste současný pětisetkorunový poplatek za skládkování.

"Ideální by bylo, kdyby vzrostl alespoň trojnásobně, jinak se zatím výstavba nové spalovny nevyplatí," říká například radní pro životní prostředí kraje Vysočina Zdeněk Ryšavý. Právě Vysočina uvažuje o výstavbě nové spalovny za zhruba 3,5 miliardy korun. Doplnit ji má i komplexnější systém třídění a dalšího využití odpadů.

V současné době se v Česku plánuje hned několik dalších spaloven. Nejdále jsou s projekty v Chotíkově u Plzně a v Komořanech na Mostecku. Nové spalovny mají ale vyrůst i u Přerova či v Karviné. Podle ministra Kuby by měla stát alespoň jedna spalovna v každém kraji.

Malá koncentrace spaloven je totiž dalším aspektem, který činí skládkování výhodnějším. "Doprava do spaloven je dnes velmi drahá. Kvůli nízkým poplatkům a dopravě se tak odpad spaluje jen v případě, že si to zákazník vysloveně vyžádá," říká František Šimánek ze společnosti Marius Pedersen.

"Zvýšení poplatků ale nepomůže jen spalovnám. Podle míry navýšení poplatků se pro firmy mohou stát ekonomicky výhodné i další technologie využití odpadků, větší recyklace či třídění," říká Šimánek. Města tak například mohou začít sbírat odděleně i biomasu, kterou lze také energeticky využít.

Kolik stojí likvidace odpadu

800 až 1200 KORUN
Tolik dnes v průměru stojí uložení jedné tuny komunálních odpadů na skládky. Za jejich spálení může firma zaplatit až 4500 korun.

3x
Minimálně tolikrát by musely vzrůst ceny za skládkování, aby se firmám vyplatilo komunální odpad raději spalovat ve spalovnách než ukládat na skládky.

3,5 MILIARDY KORUN
Zhruba tolik dnes stojí výstavba nové spalovny odpadů. Podle ministra průmyslu Martina Kuby by měla být v Česku alespoň jedna spalovna v každém kraji.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů