Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obce na Vysočině schválily pokračování příprav na stavbu spalovny

Obce na Vysočině schválily pokračování příprav na stavbu spalovny

Pokračování příprav na stavbu velké spalovny komunálního odpadu na Vysočině už schválilo 15 největších měst i kraj. Jako poslední se tento týden záměrem zabývalo městské zastupitelstvo v Pacově. Teď se bude chystat další dokumentace potřebná pro stavbu i osvětové akce pro veřejnost, řekl dnes ČTK radní kraje Zdeněk Ryšavý (ČSSD). Další kroky ale chystá i ekologické sdružení Arnika, které chce vzniku zařízení na spalování až 150.000 tun odpadků ročně zabránit.

Podle dosavadních představ obcí a kraje by spalovna asi za tři miliardy korun mohla v Jihlavě vzniknout do roku 2018. Z odpadu bude vyrábět teplo a elektřinu. "Myslím, že na tom, že by tu spalovna měla být, jsme se shodli," shrnul Ryšavý dosavadní průběh projednávání. Teď je podle něj potřeba vybrat nejlepší lokalitu, upřesnit náklady na stavbu a zjistit, kde by se daly sehnat peníze. Jedním ze zvažovaných zdrojů jsou evropské fondy.

Proti spalovně v Jihlavě už několikrát protestovali aktivisté ze sdružení Arnika. Podle nich to je zbytečný projekt, zlepšit prý je potřeba recyklaci odpadků. Další protestní akce už ale nechají na iniciativě místních obyvatel. "Arnika chystá spíš úřední kroky," řekl ČTK Matěj Man, vedoucí kampaně Nespaluj, recykluj. Tvrdí, že u dokumentu o integrovaném systému nakládání s odpady, jehož součástí je stavba spalovny, chybí studie posouzení vlivu na životní prostředí. "Ještě jednou pracovní skupinu oslovíme, jestli to posuzování bude dělat. Jestli ne, vzneseme námitku na ministerstvo životního prostředí," vysvětlil.

Řídicí výbor projektu se sejde v pondělí. Zabývat se bude přípravou rozptylové studie u tří vytypovaných lokalit v Jihlavě, které jsou v Bedřichově, v pávovském překladišti a ve vojenském prostoru Pístov. Ještě letos by měla být ke spalovně zpracována také studie proveditelnosti, na niž poskytne skoro milion korun ministerstvo průmyslu a obchodu.

V nejbližších měsících by se samosprávy na Vysočině měly rovněž dohodnout na vytvoření společného subjektu, který se bude o vznik spalovny dál starat. Ve hře je několik variant, mohla by to být akciová společnost i sdružení právnických osob. Kromě obcí by se mohl na investici podílet i soukromý kapitál. "Ale samosprávy by měly mít rozhodující slovo. Děláme to nejen proto, abychom si vyřešili odpady, ale také abychom udrželi rozumné ceny pro občany," uzavřel radní Ryšavý.

Věra Stejskalová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů