Čtvrtek, 25. dubna 2024

Poplatek za odpad stále nezaplatilo 46.000 Brňanů, hrozí exekuce

Poplatek za odpad stále nezaplatilo 46.000 Brňanů, hrozí exekuce

Dva dny po uplynutí termínu placení poplatku za odpad v Brně stále 46.000 obyvatel nezaplatilo. Magistrát zatím obdržel 156 milionů korun, což je 87 procent z celkové částky. Nyní začne posílat upomínací dopisy, na neplatiče může přijít i exekutor. ČTK to dnes řekl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

"Zatím čekáme na doběhnutí plateb, které lidé poslali. V následujících dnech začneme obyvatele upozorňovat dopisem," řekl Žára. Radnice zná podle něj mnoho případů, kdy nezaplacené poplatky za odpad vymáhal exekutor.

K exekuci ale radnice nesahá hned. Správce poplatku neplatičům nejprve pošle první upomínací dopis, po kterém mají lidé dalších 30 dní na zaplacení. Následuje druhý upomínací dopis. Částku může správce zvýšit až na trojnásobek. Po druhém upomínacím dopise magistrát čeká osm dní a potom může vydat příkaz k exekuci. V tomto případě se neplatičům částka prodraží ještě o exekuční poplatek.

Poplatek za odpad je v Brně 500 korun a poslední termín pro jeho zaplacení byl 31. května. Loni poplatek nezaplatilo celkem 30.000 lidí, kteří tak radnici dlužili zhruba 18 milionů korun. Od roku 2002 dluží lidé na poplatcích za odpad brněnské radnici celkově 100 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů