Pátek, 19. dubna 2024

Toronto zakáže užívání jednorázových igelitových tašek

Toronto zakáže užívání jednorázových igelitových tašek

Toronto jako první velké kanadské město zakázalo používání jednorázových igelitových tašek. Informoval o tom dnes server The Globe and Mail, podle kterého začne zákaz platit k 1. lednu příštího roku.

Toronto dosud uplatňovalo na igelitové tašky daň ve výši pěti kanadských centů (jedné koruny). Starosta města Rob Ford navrhl zrušení tohoto poplatku. Zastupitelé mu vyhověli, vzápětí ale překvapivě schválili i úplný zákaz užívání igelitových tašek, a to včetně těch, které jejich výrobci označují za kompostovatelné a biologicky rozložitelné.

"Tyto tašky jsou odpad, ať už jim říkáte biologicky rozložitelné nebo jakkoli jinak. Všechny skončí na stejném místě - poletují ulicemi nebo leží na skládkách," řekl zastupitel David Shiner, který zákaz tašek navrhl. Zároveň uvedl, že obchodníci budou moct namísto igelitových tašek používat jednorázové papírové tašky nebo tašky pro vícenásobné použití.

Zatímco ekologické organizace rozhodnutí torontské radnice chválí, vyhláška má i řadu odpůrců. Kanadská asociace výrobců umělých hmot už varovala, že nová úprava způsobí zánik pracovních míst. Obchodníci se zase obávají, že zavádění jednorázových papírových tašek namísto plastových zvýší jejich náklady.

Torontský starosta Ford označil vyhlášku za směšnou. Varoval také, že se proti ní určitě někdo bude bránit u soudu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů