Středa, 24. dubna 2024

V Jihlavě se chystají na černé skládkaře

V Jihlavě se chystají na černé skládkaře

Krabice od pizzy, kelímky od jogurtů, plastové láhve od šamponů, letáky, a dokonce i oblečení. Takovou spoušť mají prakticky každý den na očích ti, kteří procházejí hlavní jihlavskou třídou - Palackého ulicí.

Protože jde o ulici v těsné blízkosti Masarykova náměstí, tak je nepořádek na očích nejen domácím, ale také turistům. A to pro město není zrovna nejlepší vizitka.

Služby města Jihlavy (SMJ), které mají úklid města na starosti, o této skutečnosti ví a problémové lokality ve spolupráci s odborem životního prostředí jihlavského magistrátu pravidelně monitorují. "Palackého ulice je opravdu jedna z nejproblémovějších lokalit, kde se tyto černé skládky u kontejnerů objevují opakovaně. Jenže ráno uklidíte a odpoledne je to tam znovu," potvrdil pomyslný boj s větrnými mlýny mluvčí SMJ Martin Málek. Město v loňském roce odklidilo ve městě na třináct set černých skládek. Jejich likvidace stála město více než čtvrt milionu korun. Za to takové peníze se dá např. pořídit více jak 25 kontejnerů na odpad po 1100 litrech objemu.

Podle Málka se na zakládání černých skládek ve městě podílejí také podnikatelé, kteří provozují činnost na náměstí a v blízkosti této ulice.Podnikatelé totiž mají ze zákona povinnost třídit odpad a musí být schopni doložit, jak nakládají s odpady. Například předložením smlouvy s odpadovou společností nebo dokladem z třídicí linky.

Odbor životního prostředí už proto chystá na radnici pozici pro pracovníka, která bude nakládání podnikatelů s odpady kontrolovat.

ZDROJ:denik.cz, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů