Čtvrtek, 28. března 2024

V Kroměříži a okolí jsou rozhorleni na původce černých skládek

V Kroměříži a okolí jsou rozhorleni na původce černých skládek

Autobaterie, starý nábytek, ojeté pneumatiky a spousta další věci, které už nikdo ke svému životu nepotřebuje. To vše lidé často shromažďují na okrajích měst, kde nepůsobí zrovna dobrým dojmem. Obce navíc musejí řešit jejich odklizení, které ročně přijde i na sta tisíce korun.

"Stalo se nám, že jistá stavební firma vysypala suť do náhonu u Záhlinic. Po prokázání pak byla nucena na své vlastní náklady zajistit odklizení" řekl hulínský starosta Roman Hoza.

Trápí jej odpad na sídlištích, kde lidé běžně vedle kontejnerů odkládají starý nábytek. Každé pondělí vyváží odpad v Hulíně technické služby. Povalující se odpadky vedle popelnic jsou pak práce navíc a samozřejmě to znamená pro město i vyšší náklady.

"Rozpočítáváme je do poplatku za svoz komunálního odpadu, avšak ročně nás čistota města stojí přibližně sto tisíc korun," informoval Hoza.

Ne zrovna levným řešením jsou sběrné dvory. Města je ale přesto zřizují, aby tak předešla divokým skládkám. Pomohla si tak například Chropyně, vedení radnice dvůr zprovoznilo před pěti lety.

"Pro obyvatele je to zadarmo, proto nevidím důvod, proč by měli dávat odpad někam jinam. Naštěstí jsme už dlouhou dobu něco takového nemuseli řešit," pochvaluje si starostka Věra Sigmundová.

I lidé v Chropyni ale měli své oblíbené místo, kde nepotřebné věci odkládali. "Měli jsme tady také černou skládku, ale nechali jsme ji vyčistit a oplotit a problém se tak vyřešil," popsal starostka.

Sběrný dvůr má také Kroměříž, v provozu je už jedenáct let a jak potvrdil mluvčí radnice Pavel Zrna, počet černých skládek se ve městě výrazně snížil.

"Setkáváme se ale, a ne výjimečně, se spoustou skládek, jejichž výskyt se pravidelně opakuje. A to i přesto, že jsou tato místa označena zákazem a průběžně kontrolována," postěžoval si.

Na letošní rok má na boj s černými skládkami město vyhrazeno 270 tisíc korun.

Jednou z výjimek v tomto směru je Břest. Tamní starosta Jaromír Navrátil totiž s nelegálními skládkami problém nemá.

ZDROJ:deník.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů