Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Dolním Podluží má vzniknout spalovna, obec to odmítá

V Dolním Podluží má vzniknout spalovna, obec to odmítá

V Ústeckém kraji by mohla vyrůst atypická spalovna komunálních odpadů, která by se měla vyznačovat zejména nízkými emisemi. Zástupci investora dnes svůj nápad prezentovali starostům z Děčínska s tím, že plánují stavět v Dolním Podluží na Děčínsku a jednají i s dalšími obcemi. Zastupitelstvo Dolního Podluží ale záměr odmítlo, řekl ČTK starosta Josef Pecinovský (STAN).

Taková spalovna podle investora zatím nikde v Česku není - nespaluje odpad, ale až plyny, které z něj pod tlakem vznikají. Má to zamezit vzniku škodlivin, které jsou největším problémem klasických spaloven. Zároveň má zařízení vyrábět i elektřinu nebo teplo. A zbytky po spalování, které mají podobu sazí, se používají třeba jako součást barev do tiskáren. "Je to něco jako Papinův hrnec. Není to spalovna," řekl jeden ze zástupců investora Zdeněk Fara.

V Dolním Podluží už prý měli zajištěný areál, který by tím revitalizovali. Známé byly i ekonomické parametry projektu: investiční náklady 120 milionů korun, 30 zaměstnanců a spálený objem odpovídající zhruba třem kamionům denně. Zároveň chtějí pro stavbu požádat o integrované povolení a i když připouštějí určité problémy, se stavbou stále počítají.

Starosta obce Pecinovský ale volí jiná slova. "To nejsou nějaké problémy, to je odpor lidí. Je to skoro v centru obce. Zastupitelstvo nakonec rozhodlo, že záměr odmítne," řekl ČTK starosta podhorské obce, která má zhruba 1200 obyvatel. Investoři se ale porozhlížejí i jinde a dnes svůj záměr nabídli i jiným obcím. "Podobných zařízení by v kraji mohlo vzniknout víc," řekl Fara.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů