Středa, 24. dubna 2024

Sběrné dvory v Ostravě - cesta od kvantity ke kvalitě

Sběrné dvory v Ostravě - cesta od kvantity ke kvalitě

Koncem června dojde k uzavření tří nevyhovujících menších sběrných dvorů v Ostravě. Ještě v letošním roce by měly být vybudovány dva nové sběrné dvory v Zábřehu a v Kunčicích, které budou svou rozlohou a vybavením vyhovovat současným potřebám moderního sběrného dvora. V plánu na další období je i sloučení dvou sběrných dvorů v městském obvodu Radvanice a Bartovice do nového sběrného dvora, pro nějž už je vybráno i nové místo.

Odpadová společnost OZO Ostrava ukončí k 30. červnu 2012 činnost tří ostravských sběrných dvorů, a to v Michálkovicích, Hošťálkovicích a Vítkovicích. Ve všech třech případech se přitom jedná o menší sběrné dvory s rozlohou kolem 150 m2, otevírací dobou jen 3krát týdně a s návštěvností maximálně tří až šesti občanů denně. "Tyto tři sběrné dvory byly ve srovnání s ostatními velice málo využívané a nebylo možné je rozšířit tak, aby mohly poskytovat všechny služby, které v současnosti nabízejí občanům jiné naše sběrné dvory ve městě. Snažíme se zaměřit na kvalitu a na rozšiřování služeb občanům ve sběrných dvorech - například příjem stavebního odpadu, prodej kompostu, přistavení většího množství kontejnerů, aby nebylo nutné objemné odpady po svozu znovu třídit a bylo možné využít ke zpracování co největší množství z nich. A tak je zřejmé, že některé menší sběrné dvory, kam se vejde jen pár velkoobjemových kontejnerů, už dnes těmto novým požadavkům nejsou schopny vyhovět," říká tisková mluvčí OZO Ostrava Vladimíra Karasová.

Uzavření těchto sběrných dvorů přitom vychází z koncepce rozvoje sběrných dvorů, kterou OZO Ostrava v loňském roce předložila městu a jež počítá se zrušením některých nevyhovujících a málo využívaných sběren, a naopak s rozšířením těch, které to prostorově umožňují, popřípadě s nahrazením nevyhovujících sběrných dvorů nově vybudovanými sběrnami. "Prvním krokem této koncepce bylo v loňském roce sloučení dvou menších a nevyhovujících sběrných dvorů v Porubě a Svinově do jednoho velkého, vybudovaného na okraji průmyslové zóny Areál Nad Porubkou. Druhým krokem je zrušení nevyužívaných sběrných dvorů v Michálkovicích, Hošťálkovicích a Vítkovicích, které budou uzavřeny koncem tohoto měsíce," říká k opatření ředitel OZO Ostrava Karel Belda. Občané se ale vůbec nemusejí bát omezení služeb - obyvatelé městského obvodu Michálkovice mají totiž k dispozici nedaleký sběrný dvůr ve Slezské Ostravě, zbývající dva městské obvody se rozhodly zachovat v místě stávajících sběrných dvorů prostor pro přistavení velkoobjemových kontejnerů a odkládání objemného odpadu. S ostatními odpady pak mohou občané těchto obvodů do některého ze zbývajících 13 sběrných dvorů v Ostravě.

V současné době je ve výstavbě nový sběrný dvůr v Ostravě-Zábřehu. Dokončen by měl být během letních měsíců. Občané se nemusejí obávat změny - polohou sousedí se stávajícím sběrným dvorem a oproti němu by měl nabídnout větší prostor, a tím i větší komfort při odkládání odpadů. Na podzim pak společnost OZO Ostrava připravuje vybudování nového sběrného dvora v Kunčicích - i zde se jedná především o rozšíření plochy i nabídky služeb sběrného dvora. Výhledově je v plánu také sloučení dvou sběrných dvorů v městském obvodu Radvanice a Bartovice do nového sběrného dvora, pro nějž už je vybráno také nové místo.

"Cílem všech těchto opatření je zvýšit ve sběrných dvorech komfort a bezpečnost pro občany Ostravy. A také zajistit roztřídění odpadu přímo ve sběrných dvorech, zlepšit tak logistiku svozu a samozřejmě snížit celkové náklady na provoz sběrných dvorů," shrnuje změny v systému sběrných dvorů ředitel společnosti OZO Ostrava Karel Belda.

Další informace k tiskové zprávě:
Mgr. Vladimíra Karasová
tisková mluvčí
OZO Ostrava, s.r.o.
e-mail: karasova@ozoostrava.cz
telefon: 596 251 241, 602 183 374

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů