Středa, 24. dubna 2024

Pětina lidí v ČR podle průzkumu hází nepoužité léky do koše

Pětina lidí v ČR podle průzkumu hází nepoužité léky do koše

Pětina lidí v ČR hází podle průzkumu nepoužité léky do odpadkového koše, ačkoli je mohou odnést do lékárny, kde je bezplatně jako nebezpečný odpad zlikvidují. Pět procent uloží léky doma, odnese je doktorovi, spálí či spláchne do záchodu. Stopová množství léků, nejčastěji ibuprofenu, odhalil Státní zdravotní ústav při mapování pitné vody ve vodovodní síti v ČR.

Podle průzkumu, který pro jednu z farmaceutických společností provedl v dubnu STEM/MARK, vyhazuje léky do koše 21 procent lidí, z mladých do 30 let třetina. Nejčastěji obyvatelé větších měst, v rámci regionů v kraji Libereckém, 30 procent, nejméně v kraji Středočeském, devět procent. V průzkumu odpovídalo 1088 lidí, z nich 52 procent žen.

Do lékárny odnáší léky 44 procent lidí, polovina nad 60 let, a jsou to častěji ženy, 51 procent, z mužů jen 36 procent. Většina, 60 procent, žije v domácnosti se třemi a více členy. Z vysokoškoláků vrací léky přes polovinu. S nižším vzděláním počet klesá. Nejvíc vracejí léky lidé v kraji Zlínském, 53 procent, nejméně Olomouckém, 34 procent.

Mluvčí lékárnické komory Aleš Krebs ČTK řekl, že většina vrácených léků je z pozůstalostí po zemřelých. Nebývají to velké zásoby jednoho přípravku, ale spíše řada různých načatých balení. Vrácené léky jsou také ze zásob pacientů, kterým změnil lékař léčbu, a pak prošlé léky z výměn a obnovy domácích lékárniček a autolékárniček.

Nepoužité léky má podle průzkumu v domácí lékárničce 42 procent lidí, polovina přes šest měsíců, nejčastěji mladí do 30 let, 54 procent. Déle než dva roky skladuje léky pětina vysokoškoláků, jen 11 procent lidí se základním vzděláním. Nejčastěji lidé z Královéhradeckého kraje, 27 procent.

Dobu použitelnosti léků nesleduje podle průzkumu 18 procent lidí, spíše muži, 29 procent, než ženy, osm procent. Nejvíc, třetina, v kraji Karlovarském, nejméně, osm procent, Královéhradeckém. Čtvrtina lidí doma žádné léky nemá, takže je ani nemusí likvidovat.

Co dělají dotázaní s léky, které nespotřebují

odnesou do lékárny, kde je odevzdají 44 procent
žádné léky doma nemají, nemusejí je likvidovat 25 procent
léky vyhodí do odpadkového koše, popelnice, dají na skládku do běžného odpadu 21 procent
léky dají do sběrného dvora nebo na jiné místo určené pro nebezpečný odpad 3 procenta
jiné 5 procent
nevědí 1 procento
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů