Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hlučínsko - prokletí černých skládek

Hlučínsko - prokletí černých skládek

Hlučínsko - Prajzko. Oblast Hlučínska specifická svým dialektem, obyvateli a v mnoha případech i samotnou mentalitou lidí. Kromě jiného se o zdejším kraji tvrdí, že na čistotu svého okolí dbají místní mnohem více, než tomu bývá jinde. Pořádek je tak pro obce na prajzké takřka pověstný.

I zde ovšem platí, že výjimky potvrzují pravidlo a všude se naleznou lidé, kterým je životní prostředí jedno a zakládají černé skládky.

Skvrna Štěpánkovic: černá skládka

Jedna taková se nalézá například u Štěpánkovic. Klidným to nenechává ani místostarostu obce Jaromíra Nevřelu. "I takto se chovají někteří naši spoluobčané. Neváží si životního prostředí, ani práce lidí, kteří se starají, abychom žili ve slušném prostředí a v souladu s přírodou," zlobí se místostarosta a dodává:

Prajzká prý černým skládkám šanci nedává

V rámci Prajzké se ale vskutku jedná spíše o výjimku. Například v Bolaticích se už prý s černými skládkami nepotýkají třináct let. "Od roku 1999, kdy tady ještě bývaly, jsme je začali systematicky likvidovat. A od té doby, kdy v obci pořádáme Dny země, společné úklidy okolí a podobně, s něčím podobným problém nemáme," pochvaluje si bolatický starosta Herbert Pavera.

Ani zbytek obcí z Prajzké nemá s černými skládkami větší problémy, třebaže některá problematická místa se najdou. S nepořádnými občany se musí vyrovnávat například v Ludgeřovicích. "Černé skládky jako takové nemáme. Lidé vyhazují odpadky podél hlavní cesty 56, avšak pravidelně je odklízíme," vysvětloval starosta Ludgeřovic Daniel Havlík a ještě přidal několik postřehů:

"Neustále ovšem musíme řešit, že někdo vyhazuje odpadky tam, kam nemá. Zejména do speciálních kontejnerů na papír, sklo a plast. Lidé k nim dovezou všechno možné a nechají to tam." I z tohoto důvodu se chtějí Ludgeřovičtí s těmito lidmi vypořádat po svém. Plánují nakoupit kamery a uplatnit tzv. fotopast.

S černými skládkami se pak nemusí vypořádávat třeba ani v Kobeřicích. "Samozřejmě v příkopech u polních cest a hlavních komunikací v okolí Kobeřic sem tam nějaké odpadky nalezneme, ale nic zvláštního řešit nemusíme," prozradil kobeřický starosta Lukáš Kubný. Nejinak je tomu i v Kozmicích.

ZDROJ: denik.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů