Pátek, 29. března 2024

Bochemie začala u Slavičína přepracovávat raketové palivo

Bochemie začala u Slavičína přepracovávat raketové palivo

Bohumínský výrobce chemických čistidel Bochemie, jehož nejznámějším produktem je Savo, zahájil dnes zkušební provoz závodu na přepracování raketového paliva u Slavičína na Zlínsku. Závod bude zpracovávat materiál z Německa, ročně se počítá s přepracováním až 2400 tun raketového paliva. Unikátní technologie se vyvíjela pět let. Výstavba závodu přišla na asi 100 milionů korun, 25 procent pokryly evropské dotace, řekl dnes ČTK ředitel Bochemie Francois Vleugels.

Asi 70 procent zpracovaného materiálu se opětovně využije jako palivo vojenských i civilních raket. Zbytek se použije pro další chemické zpracování. Know-how firmy je ve finální formě produktu, pokud není ve správné formě krystalů, raketa neletí správným směrem, poznamenal Vleugels. Ve světě se podle údajů Bochemie každý rok likviduje palivo z 20 tisíc vojenských raket, doposud se bez užitku spalovalo.

V závodě najde práci 28 lidí. Bezpečnost zaručují nejvyšší standardy i automatizace zařízení, která by měla zabránit lidským chybám.

Otevření závodu se zúčastnil ministr obrany Alexandr Vondra, který také ocenil využití areálu, kde se dříve likvidovala munice.

Bochemie Group se zaměřuje na vývoj a výrobu prostředků péče o domácnost, dezinfekčních, stavebních a akumulátorových hmot. Působí se střední Evropě, Rusku a Číně. Skupina zaměstnává 730 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů