Pátek, 29. března 2024

Účet letních festivalů: milión plastových kelímků a 135 tun tříděného odpadu

Účet letních festivalů: milión plastových kelímků a 135 tun tříděného odpadu

Jubilejní ročník festivalu Benátská noc překlopil léto do druhé poloviny. Kromě atraktivních interpretů však přinesl ještě jednu zajímavost. V rámci projektu Čistý festival návštěvníci vytřídili milióntý kelímek za dobu jeho trvání. Dali tak skvělý dárek k pátým narozeninám třídění odpadů na českých festivalech.

Nejvíce návštěvníci třídili odpady na Rock for People

Projekt Čistý festival probíhá již od roku 2008. Od té doby je vedena přesná statistika, která na českých letních festivalech hodnotí množství vytříděných plastových kelímků, ale také výtěžnost tříděného sběru odpadu - plastu, skla, papíru a nově i plechu. Například historicky nejvíce půllitrových plastových kelímků bylo vytříděno v rámci ročníku Rock for People 2010 - celkem 110 904. Tento údaj je dokonce zapsán v české knize rekordů. Také v letošním roce se návštěvníci Rock for People zařadili mezi nejlepší "třídiče odpadu". Plastových kelímků se jim i přes nepřízeň počasí podařilo vytřídit přes 56 tisíc.

Lukáš Grolmus, ředitel komunikace společnosti EKO-KOM, která projekt Čistý festival zajišťuje, k tomu říká: "Jsem rád, že se nám podařilo vymyslet způsob, který hravou formou motivuje především mladou generaci k třídění odpadu. Vůbec Čistý festival a svérázné třídění plastových kelímků a ostatních odpadů lze označit za fenomén, který jinde v Evropě nemá obdoby."

K výsledkům Rock for People se vyjádřil rovněž ředitel festivalu Michal Thomes: "Výsledky Čistého festivalu jen potvrzují to, že letošními hvězdami Rock for People byli jeho návštěvníci. Společně s námi prošli trojím restartem festivalu a navzdory extrémnímu počasí nám zachovali přízeň až do posledních minut letošního ročníku. A nejen to - pokaždé dokázali vytvořit skvělou festivalovou atmosféru. Navíc, jak potvrzuje Čistý festival, se dokázali chovat maximálně zodpovědně vůči ostatním fanouškům i životnímu prostředí. Je pro nás ctí a radostí připravovat pro takové publikum další ročník Rock for People i další aktivity směřující k šetrnému přístupu k přírodě."

Z festivalových plastů se vyrábějí dlaždice, ze skla stavební materiály

Projekt Čistý festival se však nezaměřuje pouze na třídění plastových kelímků. Návštěvníci mohou na festivalech separovat rovněž papír, ve spolupráci s pořadateli se daří rovněž třídit a k druhotnému využití předat plechovky a sklo. Třídění odpadů na festivalech tak představuje systém, na kterém se kromě samotných návštěvníků podílejí rovněž úklidové čety a prodejci nápojů ve skleněných a plechových obalech. Jak doplňuje Lukáš Grolmus, výsledky jsou evidentní: "Za necelých 5 let se nám podařilo vytřídit 135 tun odpadu, jen letos to je již skoro 38 tun. Veškerý vytříděný odpad se dále recykluje, například plasty na dlažbu a sklo na nové skleněné lahve nebo stavební izolační materiály. To je pro nás nejdůležitější, uvést odpady do nového života."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů