Pátek, 29. března 2024

Skládky odpadů zdraží do roku 2025 až šestinásobně

Energetickým využitím odpadů se mají ušetřit miliony tun uhlí ročně. Firmy se snaží vyjednat výjimku pro průmyslové odpady nebo lepší ceny.

Skládky odpadů zdraží do roku 2025 až šestinásobně

Ukládání odpadů na skládkách v nejbližších letech zřejmě podraží. Připravuje se totiž nový zákon o odpadech, který má obce i společnosti motivovat k tomu, aby více recyklovaly nebo odpad spalovaly ve spalovnách. Bude to ovšem něco stát.

"V Evropské unie se více než u nás skládkuje jen v Bulharsku a Rumunsku," tvrdí náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč. "A pokud chceme, aby se od roku 2020 či 2025 komunální odpad již neskládkoval, musíme hledat jiná řešení," říká. Jako motivační nástroj má sloužit právě zvýšení poplatku za skládkování.

Ten v současnosti činí asi 500 korun za tunu odpadu, s dalšími poplatky vyjde na 800 až 1200 korun. Pokud se ovšem tuna odpadu spálí ve spalovně na výrobu elektřiny a tepla, vyjde to až třikrát dráž.

"Původní návrh ministerstva počítal s tím, že v roce 2014 stoupne cena za tunu z 500 na 1200 korun a do roku 2025 se bude postupně zvyšovat až na 2900 korun," říká ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Měchura. Podle Hlaváče se ale jedná o maximální hranici, která by platila jen v případě, že by plánované spalovny nezískaly dotace z Bruselu. O detailech se stále jedná.

V současné době stojí v České republice tři spalovny - v Praze, Brně a Liberci. Ministr průmyslu a obchodu Martina Kuba by ale rád viděl spalovnu v každém kraji. Kromě lepšího využití odpadů tak chce v budoucnu ušetřit 2,5 až 3 miliony tun uhlí ročně. Ale zatím levné skládkování, častý odpor místních obyvatel a vysoká cena výstavby, která se pohybuje okolo 3,5 miliardy korun, tomuto plánu příliš nenahrávají. Postavit spalovnu chce například Jihlava či Plzeňská teplárenská v Chotíkově.

"Ministerstvo chce takto rychlým růstem poplatků jenom zajistit, aby bylo ve spalovnách co pálit," říká Měchura. Přílišný akcent na spalování se nelíbí ani ekologům. "Hlavně musíme méně odpadů produkovat a více třídit," říká Ivo Kropáček z Hnutí Duha. "Obecně je ale zvyšování poplatků za skládkování dobrý krok," dodává.

K tomu, aby se více recyklovalo, podle kritiků plánu ale stačí mírnější růst cen. "Recyklovat nebo z odpadů vyrábět alternativní paliva se vyplatí už od poplatku 800 korun za tunu," myslí si Pavel Borůvka, obchodní ředitel firmy Marius Pedersen, která se odpady zabývá. Zbytečně vysoké poplatky se podle něj promítnou v rozpočtech domácností i firem.

"Zatím nebylo o konečné podobě novely rozhodnuto. Nevíme tedy, o kolik se komunální odpad zdraží," říká Pavel Drahovzal, starosta Velkého Oseku, který s MŽP vyjednává za Svaz měst a obcí. "Zajímá nás hlavně, kam peníze půjdou. Tedy ne do státního rozpočtu, ale do pokladen obcí a krajů. Pokud je zde investujeme, lépe také zdražení vysvětlíme občanům," říká.

Maximální poplatky za svoz komunálního odpadu MŽP nedávno zvedlo z 500 na 1000 korun. "Již nyní je ale jasné, že díky dražšímu skládkování ani tisíc korun nestačí," říká Borůvka. S tím ale nesouhlasí Ivo Hlaváč, podle kterého se dá systém ekonomicky nastavit tak, aby lidé více neplatili.

Vyšší poplatky by se mohly negativně projevit i v hospodaření českých firem. "Na rozdíl od komunálního ale většina průmyslových odpadů nejde dál třídit ani energeticky využít," varuje Josef Durdil ze Svazu průmyslu a dopravy ČR. "V takovém případě proto chceme s MŽP vyjednat výjimku či snížení poplatků," říká.

Náměstek Hlaváč s ním souhlasí, zároveň se ale obává možných podvodů. "Jakmile zavedeme dvě taxy, lidé se pokusí skládkovat směsný odpad jako průmyslový. Musíme ještě vyladit, jak tomu předejít," říká.

I když se podaří velkým podnikům výjimku vyjednat, menších firem se novela zákona dotknout může. "Týká se to převážně menších firem a živnostníků, kteří využívají komunální odpad," říká Durdil.


Kolik stojí odpadky

až 6x
mohou vzrůst poplatky za skládkování odpadů. Nyní stojí uložení jedné tuny 500 korun,

v roce 2014 to bude 1200

a v roce 2025 až 2900 korun.

1000 KORUN
je nové maximum, které mohou obce vybírat od jednoho občana za svoz odpadu. Donedávna to bylo jen 500 korun, průměrné náklady jsou přitom 850 korun. Dá se očekávat další růst.

2,5 až 3 MILIONY TUN UHLÍ
plánuje ministerstvo průmyslu a obchodu každý rok ušetřit energetickým využíváním odpadů. V Česku stojí zatím jen tři spalovny, výstavba stojí zhruba 3,5 miliardy korun.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů