Úterý, 16. dubna 2024

Půl roku plnil černou skládku u Kyjova. Strážníci jej odhalili

Půl roku plnil černou skládku u Kyjova. Strážníci jej odhalili

Kyjov - Půl roku narůstala černá skládka u Kyjova. Je tak velká, že může zaplnit nákladní auto. Kyjovští strážníci odpadky prozkoumali a zjistili, že většina jich pochází z jediné domácnosti. Odhalili, ze které.

"Dnes už víme, že jde ze sedmdesáti procent o identický odpad. Je to skládka, kterou pozorujeme už minimálně půl roku a tím pádem jsme přišli na to, že jde o jednoho pachatele," uvedl Jiří Šťastný z Městské policie Kyjov. "Dostali jsme se do takové fáze, že jsme museli nasadit gumové rukavice a zjistit, jestli tam nejsou nějaké znaky, které by mohly identifikovat pachatele. Je pravda, že v hromadě jsme našli několik důkazů, které jsou hodně usvědčující," doplnil strážník.

Pachatel už dostal předvolání a od policistů dostal na vybranou. Ve správním řízení je možnost uložit za černou skládku sankci do padesáti tisíc korun. Pokud se ale zaslouží o to, aby bylo místo opět čisté, čeká jej pokuta výrazně menší. Jím vytvořená skládka totiž nyní láká další lidi, aby tam i oni pohodili, co již nepotřebují.

Zda pachatele čeká správní řízení, ukáží nadcházející dny. Pachatel dostal dvoutýdenní lhůtu na likvidaci odpadků na vlastní náklady. Když tak učiní, pokuta bude činit pouhý jeden tisíc korun.

Podobný úspěch nedávno zaznamenali ve Veselí nad Moravou. Podle mluvčí radnice Petry Pavkové se podařilo nejen viníka odhalit, ale i přesvědčit k nápravě. "Celá věc byla v těchto dnech dovedena ke zdárnému konci. Viník zaplatil pokutu a místo uvedl do původního stavu," uvedla mluvčí.

Šlo o černou skládku v části Zarazice. Stavební suť tam kolemjdoucí objevili vloni na podzim a nahlásili to. "Právě díky včasnému upozornění občanů se podařilo viníka odhalit a zahájit s ním přestupkové řízení," doplnila Pavková.

Díky všímavým lidem se tak podařilo najít, kdo suť vyvážel. Nešlo totiž jen o jednu várku, ale asi o sedm, každá objemu jednoho nákladního auta.

"Obyvatelé nám podali dost informací, abychom dalším šetřením určili, kdo tam suť vyváží a předali ho k řízení odboru životního prostředí," připomněl šéf veselských strážníků Rostislav Prax.

Černé skládky jsou problémem, který trápí nejen větší města. Řeší je čas od času téměř každý městský či obecní úřad. Většinou je likviduje na vlastní náklady. Například zmíněné Veselí nad Moravou přišly černé skládky v roce 2011 na přibližně čtyři sta tisíc korun.

Často nejde o klasický komunální odpad, jako tomu bylo nyní v Kyjově. U něj jde o dlouhodobou záležitost, takže lidé ji mají většinou vyřešenou. Když ale obyvatelé začnou s rekonstrukcí domu, chatky či garáže, narazí na problém kam se sutí. Pak se často uchýlí k nejjednoduššímu řešení, počkají na tmu a vyvezou ji za obec, jako tomu bylo ve Veselí nad Moravou. Stavební suť přitom lze uložit ve sběrném dvoře, který je nyní už téměř v každé větší vesnici.

Autor: Zdeněk Šmýd

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů