Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vedení Chrudimi odmítlo další čištění tekutých odpadů ve městě

Vedení Chrudimi odmítlo další čištění tekutých odpadů ve městě

Vedení Chrudimi odmítlo žádost společnosti AVE CZ odpadové hospodářství, aby mohla v areálu městské čističky instalovat linku na likvidaci tekutých odpadů a odpadních vod. Podle starosty Petra Řezníčka (SNK ED) by to pro město nebylo výhodné. Obavy byly i z ekologických dopadů a zvýšení dopravní zátěže.

"Z vlastní Chrudimi by množství čištěných odpadů bylo minimální. Stali bychom se de facto čistírnou pro většinu Pardubického a část Královéhradeckého a Středočeského kraje," uvedl starosta. Ani finanční nabídka firmy radnici nezaujala, pohybovala se kolem půl milionu korun ročně. Nevznikl by ani větší počet pracovních míst.

Společnost chtěla v Chrudimi odstraňovat asi 40 tun odpadů denně, což představuje čtyři až sedm nákladních cisternových aut. Linka by zpracovávala například palivy a oleji kontaminované kapaliny z odlučovačů na čerpacích stanicích, chemikálie využívané v kadeřnictvích a další znečištěné tekutiny z průmyslových a živnostenských provozů. Předčištěné zbytky by likvidovala městská čistírna odpadních vod. Město se také obávalo přílišného zvýšení dopravní zátěže.

Česko-rakouská společnost AVE CZ odpadové hospodářství vlastní v Pardubickém kraji uzavřenou spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic. Již několik let se snaží ji nechat modernizovat a znovu zprovoznit, kvůli odporu měst, obcí i veřejnosti zatím neúspěšně. Spřízněná firma AVE Nasavrky provozuje skládku komunálního odpadu u Nasavrk na Chrudimsku. I proti jejímu rozšíření se postavila tamní občanská sdružení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů