Pátek, 19. dubna 2024

FOR WASTE: Recyklace stavebních odpadů, podzemní kontejnery i žížaly na bioodpad

FOR WASTE: Recyklace stavebních odpadů, podzemní kontejnery i žížaly na bioodpad

Problematika efektivního nakládání s komunálním odpadem, ekologicky nebezpečným odpadním materiálem či zbytky po stavebních pracích zaměstnává bez rozdílu vedení měst i obcí. Hledají nejlepší zařízení a technologie pro efektivní sběr a následnou recyklaci odpadu nebo čištění odpadních vod. Aktuální trendy a novinky představí 7. mezinárodní veletrh nakládání s odpady, recyklace, průmyslové a komunální ekologie FOR WASTE. Akce proběhne ve dnech od 18. do 22. září 2012 v PVA EXPO PRAHA souběžně se stavebním veletrhem FOR ARCH.

Úlomky cihel, tašek, asfaltu, betonu a zeminy představují nežádoucí odpad, který se kupí na skládkách a zatěžuje životní prostředí. Podle odborníků však některé stavební zbytky mohou být s úspěchem zpracovány a získané suroviny znovu použity. Moderní technologie např. dokáží vyrobit vláknobeton ze stavebního, demoličního odpadu nebo recyklovat silniční asfalt. Metody ekologické likvidace nebezpečných stavebních odpadů, ale také nejnovější recyklační technologie představí již 4. ročník odborné konference "Odpady nejen stavební - jejich recyklace, užití a likvidace". Pro návštěvníky veletrhu FOR WASTE ji připraví časopis o stavebnictví Build Info v úterý 18. 9. 2012 od 10.30 hod.

"Novým fenoménem 21. století se stal recyklační průmysl. Zvyšující produkci odpadů dokáží vyspělé země recyklovat na cenné suroviny," říká Simona Urbánková, manažerka veletrhu FOR WASTE. Sedmý ročník této významné odborné události nabídne ucelený přehled nejnovějších možností nakládání s odpady nejrůznějšího původu. "Návštěvníci se mohou seznámit s tradičními i moderními technologiemi, vybavením pro komunální služby, zpracováním a recyklací odpadu," doplňuje Urbánková.

Především zástupce měst a obcí zaujme expozice společnosti REFLEX Zlín, která jako první v ČR začala nabízet podzemní sklolaminátové kontejnery. Firma představí také kontejnery se spodním výsypem, dále kontejnery s okny, kontejnery na bioodpad a kontejnery zapuštěné ve schránce vymývaného betonu. Kovovými podzemními a polopodzemními kontejnery se bude prezentovat společnost MEVA, tradiční výrobce popelových nádob. Mnohaleté zkušenosti s nakládáním s městským odpadem budou prezentovat zástupci společnosti Pražské služby, která denně vysílá do ulic hlavního města desítky vozů na sběr odpadu a stará se o čistotu metropole.

Významný problém pro města a obce představuje bioodpad, který budou muset dle připravované novely Ministerstva životního prostředí povinně třídit a minimalizovat jeho množství. Tímto tématem se zabývá občanské sdružení Ekodomov a na veletrhu představí výsledky dotazníku, který ukáže příklady třídění v různých lokalitách ČR. Novinkou v oblasti zpracování bioodpadu budou první české dřevěné vermikompostéry, tedy zpracování bioodpadu z domácností pomocí žížal. Podle výrobce vermikompostérů, společnosti KOKOZA, jej lze umístit do bytu, kanceláře nebo na balkon či terasu.
Na veletrhu nebudou chybět ani další vystavovatelé působící v oblasti ekologie, ochrany životního i pracovního prostředí, čištění a zpracování odpadních vod, ekologického a ekonomického úklidu.

FOR WASTE - 7. mezinárodní veletrh nakládání s odpady, recyklace, průmyslové a komunální ekologie proběhne poprvé souběžně se stavebním veletrhem FOR ARCH. Své expozice otevře veřejnosti ve dnech od 18. do 22. září 2012, otevírací doba je v úterý až pátek od 10.00 do 18.00 hod., v sobotu od 10.00 do 16.00 hod. Informace o vstupenkách, dopravě na místo konání, možnostech parkování apod. najdou návštěvníci na webu veletrhu www.forwaste.cz.


Zdroj (autor): Manažerka veletrhu FOR WASTE Ing. Simona Urbánková
Web: http://www.forwaste.cz
Kontaktní e-mail: urbankova@abf.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů