Čtvrtek, 28. března 2024

OZO Ostrava má novou linku na výrobu paliva z odpadů

OZO Ostrava má novou linku na výrobu paliva z odpadů

Společnost OZO Ostrava, která se ve městě stará o odvoz a zpracování odpadů, představila novou linku na výrobu alternativního paliva ze spalitelných složek odpadu. Díky lince se zvýší kvalita vyráběného paliva i možnosti jeho odbytu. Do konce roku je linka ve zkušebním provozu, pak by měla vstoupit do provozu trvalého. Novinářům to dnes řekl ředitel společnosti OZO Karel Belda.

"V našem kraji jde o unikátní zařízení, které by se mělo stát součástí krajského integrovaného systému nakládání s odpady," uvedl Belda. Linka stála přibližně 60 milionů korun.

Palivo vznikne tak, že linka dvoustupňově rozdrtí spalitelné materiály, jako jsou plasty, papír, dřevo, textil, koberce nebo pryže. K tomuto účelu lze využít velké průmyslové odpady, ale linka zpracovává i zbytky z vytříděných plastů.

Původní linka ve společnosti OZO fungovala deset let, za tu dobu se tam vyrobilo přes 60.000 tun paliva, což nahradilo takové množství černého uhlí, jaké se vejde do 1250 vagonů. Palivo se používalo v cementárnách a teplárnách, nejvýznamnějším odběratelem byla podle Beldy Cementárna Hranice.

"Výhoda nové linky spočívá v tom, že je schopna zvýšit kvalitu výrobku tím, že v maximální míře odstraňuje chlor. Škála použitelnosti výrobku je podstatně větší než u původní linky.

Zvyšuje se možnost využití tohoto paliva nejen v cementárnách a vápenkách, ale do budoucna i v teplárnách," řekl Belda.

V příštím roce plánuje OZO výrobu 10.000 tun paliva. "Cílová kapacita linky je až 30.000 tun. V průběhu tří let bychom měli dosáhnout té cílové kapacity," řekl ředitel.

Náměstek ostravského primátora Dalibor Madej řekl, že se často setkává s pochybnostmi lidí, že oni sice odpadky vytřídí, ale ty se pak stejně sesypou na jednu hromadu a skončí na skládce. "Tohle je důkaz, že odpady takhle nekončí, naopak vyrábí se z nich alternativní palivo," řekl Madej. Je to podle něj ekonomicky výhodné a zpětně se to odráží v ceně, kterou lidé za odpad platí. "Za vedení města mohu říci, že neuvažujeme o zvyšování cen za odpady," dodal Madej.

Belda řekl, že kapacita linky není plánována jen pro Ostravu, ale pro celý region. "Nabízíme okolním městům a obcím možnost zpracovat veškeré vytříděné odpady na naší lince. Tyto obce mohou garantovat svým občanům stoprocentní využití separovaného odpadu," řekl Belda.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů