Úterý, 23. dubna 2024

S nejasným alkoholem se má nakládat jako s nebezpečným odpadem

S nejasným alkoholem se má nakládat jako s nebezpečným odpadem

Česká inspekce životního prostředí upozornila v souvislosti s plány na likvidaci alkoholu s nejasným původem, že podnikatelům a právnickým osobám hrozí pokuta až 50 milionů korun, když se lihovin zbaví v rozporu se zákonem o odpadech. Zlikvidován má být veškerý alkohol vyrobený v letošním roce, pro který obchodníci a výrobci do konce listopadu neseženou doklad o původu lihu. Jedná se o jedno z opatření reagujících na metanolovou aféru, která si od začátku září vyžádala 27 životů.

Obchodníci, restauratéři a další podnikatelé mají předat vyřazené alkoholické nápoje osobám či společnostem oprávněným ze zákona k nakládání s nebezpečným odpadem. Lahve lze také přímo zavést do spaloven nebezpečných odpadů. Podezřelé alkoholické nápoje z domácností mohou lidé donést do sběrných dvorů obcí.
"Původce odpadů je povinen zjistit, zda osoba, které předává odpady, je k jejich převzetí oprávněna. V případě, že se tato osoba oprávněním neprokáže, nesmí jí být odpad předán," sdělila ČTK mluvčí inspekce Simona Cigánková s tím, že informace o oprávněných osobách lze získat na webech krajských úřadů.

Alkoholické nápoje nepatří do sběrných nádob na směsný komunální odpad, obsah lahví nesmí být vyléván - ať už do kanalizace, nebo do povrchových či podzemních vod, upozorňuje inspekce.

V kanalizaci už zřejmě skončilo 30.000 litrů lihu v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku. Pěnu, která byla cítit rumem, oznámili ve čtvrtek policii pracovníci čistírny odpadních vod. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera se jednalo o odpadní vody z Likérky Drak, kde údajně vymývali barely. Případem se zabývají úředníci, hygienici odebrali vzorky k analýzám.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů