Pátek, 19. dubna 2024

Zvěrstva v českých lesích - černé skládky

Zvěrstva v českých lesích - černé skládky

Státní podnik Lesy ČR stále bojuje s nezodpovědnými a hloupými jedinci s IQ "tykve" i firmami, jež se zbavují různého odpadu v našich krásných lesích. Plocha, kterou načerno vyvezený odpad zabírá pouze ve státních lesích, činí desítky kilometrů čtverečních a jejich likvidace stojí miliony korun ročně. Přitom ve sběrných dvorech lze ve většině případů naprosto bezplatně odevzdat jakýkoliv odpad. Nad činností takových"nelesních zvířat" lze jenom nechápavě kroutit hlavou a přát si, aby přibývalo jedinců, jež za takovou činnost dostanou zaslouženou odměnu ve formě tučné pokuty!

Podle dostupných údajů zabíraly černé skládky v roce 2008 dohromady kolem 68 100 metrů čtverečních. Do údaje jsou ale zahrnuty jen pozemky Lesů ČR, nikoliv lesy soukromých majitelů. Plocha, na níž se odpady vyvezené bezohlednými občany rozkládají, tak v rámci naší republiky může být daleko větší.

Nejpostiženější jsou lesy v blízkosti silnic, plochy podél lesních cest, po kterých je možné pohodlně projet autem, ale i lesní porosty u železničních tratí. Lidé výtečníci se nezdráhají zajet i trochu hlouběji do lesa, kde doufají, že se odpadu nepozorované zbaví. Někteří však již na svoji hloupost doplatili. Dobrovolní strážci, lesáci i prostí občané nejsou často již lhostejní k takovému zvěrstvu a neváhají takové darebáky okamžitě "nabonzovat" Policii, ČIŽP a místním úřadům. Velkou pomocí jsou skryté kamery i IČ režimem stejně jako skryté fotoaparáty. Někteří zae uvázli i se svými vozidly plnými odpadu na neudržovaných lesních cestách.

ZDROJ: vlastovka.info, Enviweb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů