Pátek, 19. dubna 2024

V Olomouckém kraji lidé často neví, kam odevzdat rizikový alkohol

V Olomouckém kraji lidé často neví, kam odevzdat rizikový alkohol

Obyvatelé velkých měst v Olomouckém kraji nemají až na výjimky informace o tom, kde mohou odevzdat k likvidaci rizikový alkohol. Podle ministerstva životního prostředí by jej lidé měli odkládat na místech určených obcí ke shromažďování nebezpečných odpadů. Některé radnice o této možnosti ani netuší, v Olomouci mohou lidé údajně alkohol odevzdat ve sběrných dvorech. Seznam míst nemá ani Krajská hygienická stanice v Olomouci, zjistila dnes ČTK.

Lidé v Prostějově, kteří se chtějí v souvislosti s metanolovou kauzou zbavit rizikových lihovin, je mohou odnést do Odpadového centra společnosti A.S.A TS. Občané mohou láhve odevzdat zdarma, od podnikatelských subjektů jsou přijímány za úplatu. Společnost podle její ředitelky Ivety Jurenové vystaví potvrzení o předání lihoviny jako nebezpečného odpadu k likvidaci. "Tyto lihoviny necháme následně likvidovat ve spalovně. Nyní s ní jednáme o ceně, mělo by to být sedm korun za litr. Za tuto cenu budeme lihoviny přijímat od podnikatelů. Zatím se na nás obrátila jedna restaurace a jeden bar," uvedla Jurenová.

Ministerstvo životního prostředí upozornilo, že alkohol je závadná látka z hlediska zákona o vodách. Je proto zakázáno vylévat ho do kanalizace, respektive do vodního prostředí.

Krajská hygienická stanice v Olomouci nabízí na svých webových stránkách seznam míst, kde si mohou zájemci nechat alkohol otestovat. Přehled o místech, kde ho mohou odevzdat k likvidaci, ale nemá. "Je to zajímavý podnět, tuto otázku otevřu na koordinační schůzce dozorových orgánů v Olomouckém kraji," řekla ČTK Jitka Švecová.

Podle mluvčího hejtmanství Ivo Hegra by se lidé měli obrátit na obce, nejvhodnějším místem pro odložení alkoholu by mohly být sběrné dvory.

"Sběrné dvory budou přijímat rizikový alkohol obdobně jako ředidla či čisticí prostředky. Občané je mohou odevzdat zdarma, podnikatelé za poplatek," řekla dnes ČTK mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá. Například zaměstnanec jednoho sběrného dvora v Olomouci se ale o této možnosti dozvěděl až dnes. "Dosud jsem o tom nevěděl, nikdo mi nic neřekl. Pokud někdo rizikový alkohol přinese, dám ho mezi nebezpečný odpad," řekl.

Šumperk zatím žádné sběrné místo neurčil. "Dosud o to nebyl zájem. Pokud by se ale ze strany veřejnosti objevil, zařídíme to," uvedla mluvčí radnice Olga Hajduková.

Moravská vodárenská podle mluvčí Markéty Bártové zatím na Olomoucku ani Prostějovsku nezaznamenala větší znečištění vody alkoholem.

Martina Šaradínová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů