Pátek, 29. března 2024

NSS se bude zabývat třímilionovou pokutou pro Liberec

NSS se bude zabývat třímilionovou pokutou pro Liberec

Nejvyšší správní soud (NSS) se bude zabývat třímilionovou pokutou, kterou v prosinci 2010 za údajné chyby v miliardovém tendru na svoz a nakládání s odpadem uložil Liberci Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Sankci letos v srpnu zrušil Krajský soud v Brně, ÚOHS ale podal kasační stížnost. ČTK to dnes zjistila z webu NSS.

Pokuta byla dosud jednou z nejvyšších, jakou kdy antimonopolní úřad za chyby ve veřejné zakázce uložil. Krajský soud ve svém letošním rozsudku uvedl, že některé závěry ÚOHS byly nesrozumitelné. "Najisto musí být postaveno, jakým skutkem se žalovaný dopustil deliktu," uvedl soud v rozsudku.

Liberec podle předchozích závěrů ÚOHS nesprávně vyloučil společnost AVE odpadové hospodářství a firmu SITA CZ. Nabídka AVE přitom činila 823 milionů korun a byla o více než 300 milionů levnější než nakonec vybraná nabídka společnosti .A.S.A Liberec.

Liberec podle ÚOHS stanovil podmínky, jejichž část diskriminovala potenciální zájemce s lepšími nabídkami. Město po uchazečích požadovalo, aby předložili souhlas Libereckého kraje k provozování sběrného dvora. V tendru tak mohly uspět pouze firmy, které tento souhlas v minulosti již dostaly nebo sběrný dvůr opravdu provozují. Diskriminovány měly být ty firmy, které souhlas v době zahájení tendru neměly, ale které by případně mohly předložit výhodnější nabídku a dotyčný souhlas získat později. A to i přesto, že vítěz měl začít poskytovat své služby městu až rok po vypsání tendru.

Město zároveň údajně diskriminovalo ty firmy, které v době vypsání výběrového řízení neměly v Liberci své provozovny, tedy sběrný dvůr a administrativní budovu. Firmy by přitom mohly do začátku plnění smlouvy tyto náležitosti zajistit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů