Pátek, 19. dubna 2024

Kontejnery se v centru skryly pod povrch ulic

Kontejnery se v centru skryly pod povrch ulic

Olomoučané i návštěvníci města získali novou možnost jak naložit s tříděným odpadem. Na třech místech v městské památkové rezervaci (MPR) jim k tomu poslouží nové podzemní kontejnery pro sběr papíru, skla a plastů.

>>Zavedení řízeného sběru tříděného odpadu v centru je pro nás významné. Kvůli předpisům v oblasti památkové péče není možné v MPR umísťovat sběrné nádoby na veřejná prostranství. Proto se město rozhodlo vybudovat podzemní stanoviště na tříděný odpad,<< prohlásil náměstek primátora Jan Holpuch. Kromě toho, že kontejnery neruší svým vzhledem ulice v památkové rezervaci, nemělo by ani docházet ke znečišťování jejich okolí, jako tomu mnohdy bývá v případě běžných kontejnerů.

Nádoby kontejnerů na tříděný odpad jsou zapuštěné v zemi. Nad povrch ulice jsou tak vyvedeny pouze barevně označené šachty na vhazování jednotlivých druhů odpadu. Vysypání kontejnerů provádí speciální sběrný vůz se zvedacím ramenem. Podle vedení Technických služeb města Olomouce se podzemní kontejnery na separovaný odpad osvědčily. >>Už za dva týdny zkušebního provozu vyzdvihly vozy ze země 220 kilogramů papíru,<< uvedl ředitel Technických služeb města Olomouce Miroslav Petřík.

Loni Olomoučané vytřídili přes 6500 tun odpadu, nejvíce papíru (4 285 t). Na území města je pro sběr separovaného odpadu umístěno 720 stanovišť.

Dodavatelem podzemních kontejnerů je společnost Reflex Zlín spol. s r.o.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů