Pátek, 29. března 2024

Obce žádají vládu, ať zajistí budoucí likvidaci solárních panelů

Obce žádají vládu, ať zajistí budoucí likvidaci solárních panelů

Svaz měst a obcí ČR žádá vládu, aby zajistila, že likvidace solárních panelů po skončení životnosti elektráren nezůstane na obcích. Dobrovolné evropské sdružení PV Cycle není zárukou, že nevyužívané panely budou v budoucnu skutečně zlikvidovány, uvedl dnes svaz ČTK. Ministerstvo životního prostředí nyní připravuje vyhlášku, která by měla stanovit podmínky ekologické likvidace solárních panelů.

"Pokud stát svými pobídkami způsobil solární boom, během kterého Česko zaplavilo přes sedm milionů solárních panelů, požadujeme jako obce po státu, aby zajistil, že tyto panely neskončí na 'černých' skládkách nebo jako mementa na loukách a polích," uvedl svaz. Zásadní podle něj je, aby náklady na recyklaci panelů nemusely platit obce ze svých rozpočtů.

Svaz vyjádřil obavu, že bez správně nastavených zákonů nebudou provozovatelé solárních elektráren mít motivaci pro likvidaci fotovoltaických panelů. "Většinu provozovatelů solárních elektráren tvoří ad hoc založené 'bezejmenné' společnosti s ručením omezeným a akciové společnosti zacílené výlučně na dosažení zisku. U těchto společností nelze předpokládat, že se budou starat o ekologickou likvidaci panelů na vlastní náklady," upozornil svaz.

Města a obce také zpochybňují možnost, že by se o likvidaci vysloužilých solárních panelů mohlo účinně postarat evropské sdružení PV Cycle. Podle svazu není jisté, zda bude toto dobrovolné sdružení fungovat i za 20 let, kdy bude končit životnost největšího množství solárních panelů v Česku.

Od 1. ledna 2013 začne platit zákon, podle kterého budou muset výrobci solárních panelů zaplatit na speciální vázaný účet částku, za kterou bude tento panel prostřednictvím kolektivních systémů jednou ekologicky zlikvidován. U starších panelů by měli částku na jejich likvidaci odvádět ve splátkách jejich majitelé.

Ministerstvo životního prostředí nyní připravuje vyhlášku, která výši poplatků stanoví. Svaz měst a obcí žádá, aby částka byla dostatečně vysoká pro pokrytí nákladů spojených s likvidací panelů. Svaz zároveň chce, aby byl text vyhlášky jednoznačný a umožnil účinnou kontrolu toho, jak majitelé solárních elektráren své povinnosti plní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů