Úterý, 23. dubna 2024

Chtěli založit černou skládku. Jenže sklapla (foto)past

Chtěli založit černou skládku. Jenže sklapla (foto)past

Hradec Králové - Chtěli si jen tak zablbnout s nelegálně drženou pistolí. Nebo založit černou skládku, zkrátka se zbavit věcí, které se jim nehodily. Jenže "vyletěl ptáček". Neboli sklapla past, tedy přesně řečeno fotopast.

Tyto elektronické pomocníky využívají hradečtí městští policisté již déle než rok. "A jednoznačně se osvědčily," libuje si ředitel strážníků Miroslav Hloušek. "Jednotlivé sady instalujeme už přes rok v lokalitách, kde předpokládáme protiprávní činnost," doplnil.
Chytily také zloděje dřeva

Fotopasti jsou využívány například v městských lesích, kde přispěly k dopadení zlodějů dřeva. Zachytily rovněž "nelegální manipulaci se zbraní," jak říká ředitel Hloušek. "Přispěly také k odhalení osob zakládajících černé skládky," podotýká Miroslav Hloušek.

A právě poslední jmenovaný přínos je za tím, že strážníci dostanou k dispozici další tři sady fotopastí (tyto sety se skládají ze dvou kamer). Jejich pořízení se totiž rozhodla finančně podpořit společnost Hradecké služby, smluvní partner města v oblasti nakládání s odpady.

"Žádosti jsme rádi vyhověli. Je to jeden z účinných nástrojů jak bojovat proti zneužívání městského systému nakládání s odpady," vysvětluje Radek Sokol, ředitel Hradeckých služeb.

S přijetím daru od firmy souhlasila i rada města, a tak mohou být fotopasti za více než 40 tisíc korun nakoupeny.
Fotopolicajt: Nezbedu prozradí teplo

Je to policajt, který se nehýbe, nedává pokuty, ani nepeskuje. Přesto chytí nejednoho nezbedu. Jak fotopasti, které si tak pochvalují strážníci, fungují?

Klíčovou součástí je tepelné čidlo, jež zaregistruje změnu ve svém okolí a spustí fotoaparát. Jeho dosah je nějakých patnáct metrů, na pachatele ve větší vzdálenosti nereaguje. Past je velká 9 - 14 cm x 5 - 7 cm. Jako přídavek k bateriím se často využívá solární panel. Může odesílat obrazové zprávy stejně jako mobilní telefon.

Zdroj: www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů