Pátek, 19. dubna 2024

Fotopast ušetřila Břeclavi desetitisíce, nemusí uklízet černé skládky

Fotopast ušetřila Břeclavi desetitisíce, nemusí uklízet černé skládky

Břeclav - Černých skládek, jejichž likvidace stojí statisíce, v Břeclavi ubývá. Pomoc byl jednoduchá a levná - radnice pořídila na fotopasti, které zaznamenaly už deset lidí vytvářejících nelegální skládky. Náklady na uklízení odpadků pohozených zejména v okolí velkoobjemových kontejnerů se snížily o polovinu.

Fotografie z fotopasti funguje jako vodítko pro úředníky, kdo vytvořil skládku na místě, kde nemají odpadky být, i jako důkaz. "Zatím se podařilo usvědčit a pokutovat deset lidí," řekl mluvčí břeclavských strážníků Zdeněk Novák. Břeclav používá fotopast rok a průběžně ji stěhuje na různá riziková místa.

Nejčastěji umisťují strážníci fotopasti k velkoobjemovým kontejnerům, aby kontrolovali, zda někdo nehází odpad vedle. "Dřív stál úklid kolem kontejnerů přes 80 tisíc korun měsíčně. Díky fotopastem - připisujeme to hlavně jim - se to snížilo více než o polovinu," vysvětlila mluvčí radnice Eliška Windová.

Fotopast je upravený speciální fotoaparát s pohybovým čidlem, dokáže pracovat i v noci. Původně je používali ochránci přírody pro sledování plachých zvířat, postupně se jich ale chápou úřady. Břeclav má zatím dvě fotopasti, chce ale pořídit další. Po přístroji, který je ve srovnání s kamerovým systémem velmi levný, se poohlížejí i další města a obce, zakoupila ji například Lužice u Hodonína, kde proti černým skládkám roky beznadějně bojovali.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů