Pátek, 29. března 2024

Pražská koalice se na řešení svozu odpadu neshoduje

Pražská koalice se na řešení svozu odpadu neshoduje

Koalice ODS a TOP 09 se neshoduje na tom, jak řešit problematiku svozu komunálního odpadu v Praze. Zatímco TOP 09 navrhuje založení nové městské společnosti, která by svoz převzala, ODS se kloní spíše k prodloužení současné smlouvy s Pražskými službami a vyhlášení velkého tendru na několik let. Vyplývá to z dnešního jednání výboru pro hospodářskou politiku.

Praha před rokem zrušila tendr na svoz komunálního odpadu a dosud nevyhlásila nový. Dřívější smlouvu s Pražskými službami kvůli tomu už dvakrát prodloužila. Další prodloužení by zřejmě nebylo v souladu se zákonem o veřejných zakázkách.

Návrh na založení nové městské společnosti pro svoz odpadu a převzetí svozu od Pražských služeb dnes na jednání výboru pro hospodářskou politiku předložil jeho předseda Jan Vašíček (TOP 09).

"Materiál ve formě, jak byl předložen, neřeší fakticky žádným způsobem rizika, která z navrhovaného postupu plynou pro hlavní město Prahu, a to ani z pohledu ekonomického ani z pohledu politického," řekl ČTK radní Radek Lohynský (ODS). Podle něj není jasné, zda by firma Pražské služby byla po vyvedení divize svozu odpadu funkční. "Materiál navíc nijak neřeší otázku úplaty, která bude muset být hrazena za část podniku ve prospěch společnosti Pražské služby," dodal Lohynský.

Podle radního Lohynského by měla Praha spíše vyhlásit nový tendr, který by vybral dodavatele na několik let. Než by byl dodavatel vybrán, prodloužilo by město potřetí současnou smlouvu s Pražskými službami.

Praha už několik měsíců usiluje o získání stoprocentního podílu v Pražských službách, v kterých má nyní 77 procent akcií. Dalších asi 16 procent je v držení společnosti Soranus Limited, jejímž vlastníkem je skupina Natland. Zbytek mají minoritní akcionáři. Hlavní město se ale s Natlandem dosud nedohodlo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů