Pátek, 26. dubna 2024

Požár odpadu v Arnolticích na Liberecku se v noci opět rozhořel

Požár odpadu v Arnolticích na Liberecku se v noci opět rozhořel

Požár nelegálně dovezeného odpadu v osadě Arnoltice na Liberecku se v noci opět rozhořel. Hasičům se navíc rozbil jeden automobilový bagr, který odděluje balíky odpadu nezasažené požárem. ČTK to dnes řekl operační důstojník hasičů. "Náhradní by mě dorazit kolem 11:00," uvedl. Lidé v okolí by neměli vycházet ani větrat, v tunách hořícího odpadu jsou totiž i plasty.

V areálu bývalého teletníku zasahují hasiči od sobotních 15:00. Původně tam bylo 12 jednotek, dnes ráno čtyři. Na ploše 40 krát 70 metrů byly balíky odpadu vysoké do šesti metrů. Požárem zasáhl téměř polovinu z asi 4000 tun odpadu. V sobotu hrozilo, že se oheň rozšíří na sousední halu s uhlím, nebezpečí se ale podařilo hasičům zažehnat.

Na jiném místě v osadě hořel odpad od minulého pátku do pondělí. V bývalém seníku bylo podle odhadu inspekce životního prostředí 2500 až 3000 tun textilu dovezeného z Německa. Plechovou halu o rozměrech 60 krát 20 metrů vyplňovaly balíky do výše pěti až šesti metrů. Oheň tam založil někdo z nedbalosti, nebo úmyslně, příčina sobotního požáru v areálu bývalého teletníku zatím známá není. "Je to souhra náhod, co bije do očí. Stalo se to, co jsme předpokládali," řekla ČTK v sobotu starostka Bulovky Romana Šidlová.

Na obě místa v Arnolticích odpad před lety dovezla firma Nisa Recycling, které inspekce za protizákonnému nakládání s odpady vyměřila pokuty v souhrnu za 1,3 milionu korun. Firma je ale nezaplatila a po změně jednatele v roce 2010 s inspekcí už ani nekomunikuje. Majitelem je pětadvacetiletý Moldavan Ivan Barbescu.

Na skládky odpadu dovezeného na Frýdlantsko z Německa upozornili lidé už v roce 2005. Inspektoři životního prostředí objevili na několika místech 3062 tun plastů a 5375 tun textilu většinou v soukromých skladech v bývalých zemědělských areálech. Na Liberecku likvidovali hasiči požár uskladněného odpadu také v červenci 2007. V Dolní Řasnici ho tehdy zapálil neznámý žhář, další skládka hořela o dva roky později v nedalekých Černousích. Arnoltice byly posledním místem, kde skládky nelegálně dovezeného odpadu nehořely.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů