Čtvrtek, 28. března 2024

Praha znovu prodlouží smlouvu na svoz odpadu s Pražskými službami

Praha znovu prodlouží smlouvu na svoz odpadu s Pražskými službami

Praha uzavře s Pražskými službami další smlouvu na svoz komunálního odpadu. Zakázka by měla trvat deset měsíců, město za ni zaplatí 850 milionů korun bez DPH. Shodli se na tom dnes radní. Na dotaz ČTK to řekl radní Lukáš Manhart (TOP 09). Zároveň rozhodli, že pokud se Praze nepodaří získat stoprocentní podíl v Pražských službách, založí novou městskou společnost, která svoz převezme.

Praha před rokem zrušila tendr na svoz komunálního odpadu a dosud nevyhlásila nový. Předchozí smlouvu s Pražskými službami kvůli tomu už dvakrát prodloužila. Už dříve se objevily informace o tom, že další prodloužení by již mohlo být v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách.

"Praha je v současné chvíli bohužel v nešťastné situaci, kdy nemáme zajištěný svoz odpadu, z tohoto důvodu jsme museli přistoupit k limitnímu řešení," uvedl Manhart. Radní Radek Lohynský (ODS), který materiál předkládal, na dnešní tiskovou konferenci nepřišel.

Město nejprve vypsalo desetiletou zakázku za více než 13 miliard korun. Tendr ale provázely pochybnosti, nejnižší nabídka byla o více než tři miliardy vyšší. Proto bylo výběrové řízení zrušeno. Vyhlášení nového se připravuje. Město nyní plánuje šestiletou zakázku s předpokládanou hodnotou 7,34 miliardy korun bez DPH.

Praha drží v Pražských službách 77 procent. Dalších asi 16 procent je v majetku společnosti Soranus Limited, jejímž vlastníkem je skupina Natland. Zbytek mají minoritní akcionáři. Hlavní město se už několik měsíců pokouší akcie Natlandu odkoupit. Shodu se ale zatím najít nepodařilo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů