Pátek, 19. dubna 2024

Nejlepší nabídku na stavbu spalovny u Plzně dalo ČKD Praha DIZ

Nejlepší nabídku na stavbu spalovny u Plzně dalo ČKD Praha DIZ

Nejlepší nabídku na stavbu spalovny v Chotíkově u Plzně dala firma ČKD Praha DIZ s německou firmou Martin a rakouským Zauner Austria. Nabídla cenu 1,953 miliardy korun, o téměř 40 procent nižší než firma Vítkovice Power, která navrhla, že spolu s francouzským CNIM postaví spalovnu za 3,132 miliardy Kč. Třetí nabídka od firem SMP Praha a francouzskou Vinci zní na 2,257 miliardy Kč, řekl ČTK Tomáš Drápela, šéf městské firmy Plzeňská teplárenská, která stavbu čtyři roky připravuje. Do zkušebního provozu má jít od ledna 2016.

Výběrová komise, jejíž práci kontrolují pracovníci Státního fondu životního prostředí i ministerstva financí, dnes navrhne městu jako hlavnímu akcionáři pořadí od prvního do třetího místa. To by mělo podle informací ČTK odpovídat výši nabídnuté ceny stavby, která má ve výběrovém řízení hlavní váhu, tedy 80 procent ze všech stanovených parametrů tendru. Vítěze ale stanoví až rada města Plzně jako mimořádná valná hromada, která se má konat v lednu příštího roku.

ČKD DIZ už má v Plzni referenci díky stavbě kotle a turbíny na spalování biomasy za téměř jednu miliardu korun, které byly spuštěny do provozu v dubnu 2010 a mají lepší parametry než dodavatel slíbil.

Projekt spalovny komunálního odpadu už má pravomocné územní rozhodnutí a integrované povolení provozu. Povolení ke stavbě, která má začít v květnu 2013, má mít do dubna. Spalovna usiluje o evropskou podporu, o niž firma požádala loni v červnu. Ministr životního prostředí už plzeňskou žádost podepsal. Pokud by projekt dotaci získal, mělo by to být 20 až 25 procent z ceny. "Počítáme, že v polovině prosince žádost s panem ministrem odvezeme do Bruselu a pak bude na Evropské komisi, jak bude postupovat dál," řekl Drápela. Verdikt by podle něj měl padnout do března či dubna 2013. "Pro nás je zásadní, že nezávislí experti Evropské komise projekt doporučili," uvedl. Dodal ale, že dnes je situace s penězi v EU jiná než před pěti lety, kdy se spalovna začala připravovat.

Pokud město jako jediný akcionář dodavatele, a tedy i stavbu, v lednu schválí, podepíše s ním okamžitě teplárna smlouvu. To musí stihnout zhruba do března 2013, jinak by všechny nabídky vypršely a musela by výběrové řízení zrušit. "Počítal jsem, že se z původní plánované ceny kolem 2,5 miliardy dostaneme až o pětinu níže. Pro vítěze to bude totiž významná reference, protože v Česku se připravuje dalších šest spaloven, v Polsku osm a v Rusku 12 a zhruba stejný počet v Anglii," uvedl ředitel.

Zařízení má ročně zpracovat 95.000 tun odpadu, z toho 45 až 50 procent z Plzně. V evropském prostoru má patřit k menším. Ročně nahradí asi 70.000 tun hnědého uhlí spalovaného v teplárně. S plným provozem se počítá až v letech 2017 a 2018, kdy se naplní většina z velkého počtu skládek v kraji. Podle návrhu zákona o odpadech má být v Česku zakázáno skládkování komunálních odpadů v roce 2023.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů