Úterý, 23. dubna 2024

Fotopasti mají v Karviné odhalit zakladatele černých skládek

Fotopasti mají v Karviné odhalit zakladatele černých skládek

Pomoci odhalit zakladatele černých skládek mají v Karviné takzvané fotopasti. Speciální kamery původce nepořádku nejen zaznamenají, ale zároveň okamžitě vyšlou signál městským strážníkům. Město si od této technologie slibuje, že bude snazší černou skládku pachateli prokázat a zároveň i jednodušší ho za ni postihnout, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

Dodala, že likvidace černých skládek město ročně stojí statisíce korun a v posledních letech se mu podařilo tyto náklady snížit jen díky pomoci pracovníků veřejné služby. Černé skládky vznikají stále na stejných místech, obvykle jde o garáže, odlehlá místa na okraji města nebo v parcích.

"Většinu nelegálních skládek tvoří jednotlivci, nezřídka bezdomovci. Máme ale i případy podnikatelů, kteří vysypali odpad třeba poblíž řeky. Známe problémové lokality, které jsou odlehlé a budí dojem, že jsou i nehlídané. Tam jsme nyní nainstalovali takzvané fotopasti," uvedl primátorův náměstek Lukáš Raszyk (ČSSD). Dodal, že monitorovací systém je umístěn nejen v odlehlých částech města, ale například i u některých stanovišť odpadových nádob na sídlištích.

Jen letos se z černých skládek odvezlo 85 tun odpadů. Město jejich likvidace přišla na zhruba 180.000 korun. "Díky veřejné službě jsme ušetřili asi 100.000 korun, takže bez veřejné služby bychom platili více než 280.000 korun," uvedla Swiderová.

Připomněla, že poměrně často město čistí například lesík za Tescem nebo plochy u splavu Olše na výjezdu z města, kde přebývají bezdomovci. Zhruba deset tun odpadu muselo nechat vyvézt také po demolici kolonie Vagónka.


"Letos se nám podařilo ještě bez fotopasti usvědčit podnikatele, který vysypal stavební suť a další odpady poblíž Olše na výjezdu z města. Dostal velkou pokutu a musel skládku odstranit na vlastní náklady," řekla Swiderová. Výši pokuty ale nechtěla upřesnit. Monitorovacích zařízení má město celkem šest a zaplatilo za ně 140.000 korun.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů