Pátek, 29. března 2024

Olomouc, Přerov, Prostějov, Šumperk i Jeseník - poplatek za odvoz komunálního odpadu se zvýší

Olomouc, Přerov, Prostějov, Šumperk i Jeseník - poplatek za odvoz komunálního odpadu se zvýší

Olomouc, Přerov, Prostějov, Šumperk i Jeseník - poplatek za odvoz komunálního odpadu zvýší od příštího roku všechna bývalá okresní města v regionu. Důvod je jasný - radnice nechtějí na svoz doplácet tolik, jako letos. "Město Prostějov doplácí ročně přes dvacet milionů korun za svoz," tvrdí náměstek primátora města Prostějova Jiří Pospíšil. "Likvidace odpadů stojí město Jeseník zhruba třináct milionů korun," říká i místostarosta Jeseníku Libor Halas.

Nejvíc půjde poplatek nahoru právě v Jeseníku. A to o více než dvě stě korun. V Šumperku pak obyvatelé města zaplatí navíc sto dvacet korun. Prostějov připravuje navýšení maximálně o stokorunu. V Olomouci a Přerově se jedná.

Obyvatelé Olomouckého kraje ročně vyprodukují dvě stě sedmdesát tisíc tun odpadu. Z toho se daří vytřídit asi třetina. Region tak patří v rámci republiky k nejlepším. "Jsme schopni dodat kontejnery bezplatně tak, aby to třídění mohlo být ještě rozšířenější a mohli třídit ještě více," uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Horák. Olomoucký kraj navíc uvažuje o stavbě spalovny. Zhruba do dvou týdnů bude hotová studie, ze které mimo jiné vyplyne, které místo bude pro toto zařízení nejvhodnější.

ZDROJ: ČT, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů