Pátek, 29. března 2024

Tašky na třídění odpadu mění návyky ostravských domácností

Tašky na třídění odpadu mění návyky ostravských domácností

V červnu letošního roku rozdala městská společnost OZO Ostrava do 130 tisíc domácností v Ostravě sety tašek na třídění odpadu. Novinka, která nemá v tomto rozsahu v ČR obdoby, měla usnadnit třídění odpadu v ostravských domácnostech a přimět ke třídění i ty, kteří původně odpad vůbec netřídili. Průzkumem bylo nyní zjištěno, že 77 procent domácností tašky ke třídění i po pěti měsících skutečně používá a že tašky přivedly ke třídění 19 procent dotázaných.

Městská společnost OZO Ostrava ve spolupráci se statutárním městem Ostravou v průběhu letošního června dodala do 130 tisíc ostravských domácností třídílný set tašek na třídění odpadu - jejich cílem přitom bylo zkvalitnit a zjednodušit Ostravanům systém třídění odpadu ve městě a posunout třídění odpadu od barevných kontejnerů před domem přímo k samotným občanům do bytu.

V říjnu tohoto roku pak společnost OZO Ostrava zadala rozsáhlejší dotazníkové šetření, aby zjistila, jak Ostravané tašky přijali, zda jim pomohly při třídění odpadu a jestli některé z dosud netřídících obyvatel přiměla tato praktická pomůcka se separací odpadů začít. "V první polovině listopadu probíhal sběr dat v šesti stech domácnostech centrálních i okrajových částí města Ostravy, druhá polovina měsíce pak byla věnována vyhodnocování dat. Na výsledky výzkumu jsme byli všichni moc zvědaví," říká tisková mluvčí OZO Ostrava Vladimíra Karasová a pokračuje: "Výsledky potvrdily, možná i předčily naše očekávání. Tašky na třídění se setkaly s pozitivním ohlasem. Ještě po pěti měsících od distribuce tašek je téměř 77 procent dotázaných domácností ke třídění skutečně používá, přes 60 procent respondentů se domnívá, že díky taškám se zvýšilo množství vytříděného odpadu v jejich domácnostech, a 87 procent dotázaných Ostravanů by tašky doporučilo k distribuci i v jiných městech."

I další výsledky průzkumu ukazují, že distribuce třídílných setů tašek na separaci do ostravských domácností měla smysl. "Zvláště oceňuji fakt, že tašky změnily postoje občanů - 19 procent Ostravanů totiž uvedlo, že začalo odpad třídit právě po doručení tašek na třídění odpadu," hodnotí výsledky Karel Belda, ředitel společnosti OZO Ostrava, a dodává: "Ukazuje se také, že tašky mají vliv i na zvýšení produkce vytříděného odpadu v Ostravě. Například v říjnu tohoto roku jsme dosáhli letošního maxima u svozu separovaných složek odpadu - 779 tun, u plastů dokonce absolutního historického maxima - 335 tun (průměr ostatních měsíců letošního roku je 279 tun). V souvislosti s tím pozorujeme i pokles produkce odpadu směsného, a to nám umožňuje omezovat počet kontejnerů na směsný odpad tam, kde nejsou kapacitně využity, a zlevnit tak své služby pro město Ostravu." Pro Ostravu znamená zvýšená míra separace odpadu také možnost získat větší příspěvek za třídění od společnosti EKO-KOM, a snížit tak schodek mezi výší vybraných poplatků a skutečnými náklady na svoz odpadu ve městě.

"Po zvážení všech aspektů se město rozhodlo pro příští rok zachovat poplatek za odpady pro své občany ve stejné výši jako v letech minulých, tedy 498 korun na osobu a rok," hodnotí situaci Tomáš Petřík, náměstek primátora Ostravy, a dodává: "Věřím, že toto rozhodnutí občané města přivítají a že je povzbudí k ještě intenzivnějšímu třídění odpadu. Třídit totiž znamená šetřit!"

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů